Under våren kommer övervakningskameror att monteras upp i utvalda miljöhus och tvättstugor i KFAB:s fastigheter.
Bakgrunden är enligt KFAB upprepad misskötsel bland hyresgästerna i vissa hus.
– Man slänger soffor och sängar i soprummen. I tvättstugor har det varit skadegörelse där folk brutit sig in och gjort åverkan på maskinerna, säger Tobias Lundqvist, fastighetschef på KFAB.
I vår ska KFAB bygga om en av sina tvättstugor och göra den helt automatiserad. Då kommer också övervakningskameror att sättas upp.
Därefter kommer fler tvättstugor och miljöhus att utrustas med kameror, enligt ett beslut som KFAB har förhandlat med Hyresgästföreningen.
– De flesta sköter sig, men tyvärr har vi områden där det är problem. Kameraövervakning är den sista utvägen. Vi har informerat, låst utrymmen, informerat igen, men man fortsätter att slänga saker som inte ska vara i miljöhusen. Det är ju en brandrisk också, säger Tobias Lundqvist.
Konsekvensen blir att KFAB får köra avfallet till en återvinningscentral.
– Det är gratis att köra till tippen för privatpersoner, men inte för oss. Det kostar att städa och den kostnaden hamnar ju på hyrorna.
Hamnar inte också kostnaden för kamerorna på hyrorna?
– Kamerorna kostar 10–15 000 kronor styck. Om vi slipper åka till tippen några gånger så har kamerorna betalat sig, säger Tobias Lundqvist.
Idén om kameraövervakning har KFAB fått efter att ha studerat hur andra kommunala bostadsbolag i Sverige löst problem, bland annat i Växjö.
– Det handlar framför allt om att skapa trygghet och förebygga brott. Polisen är ju också väldigt tacksam för filmer om det har hänt något.
KFAB får bara filma i utrymmen som allmänheten inte har tillgång till, och måste upplysa med skyltar och anslag om att platsen är kameraövervakad. Den som ertappas på film med att göra något man inte får, kan bli polisanmäld.
– Först försöker vi föra en dialog med hyresgästen. Fungerar inte det kan vi skicka en faktura. Men det kan så klart också bli en polisanmälan.
I samband med kameraövervakning, kommer alltid diskussionen om personlig integritet upp. Många känner sig obekväma med att vara övervakade bland sin smutstvätt.
– Vi kommer bara att titta på filmerna om vi får veta att det skett exempelvis skadegörelse. Vi har inte resurser att sitta och titta på live-tv, säger Tobias Lundqvist.