Efter resorna – vill ha in ovanliga djuret som jakttrofé

En katrineholmare, som redan tidigare varit i blåsväder på grund av sina jaktresor, har ansökt om att få importera ett ovanligt djur från Sydafrika till Sverige.

En av otolemurens släktingar, kronlemuren, fångad på bild.

En av otolemurens släktingar, kronlemuren, fångad på bild.

Foto: Matthias Rietschel

Katrineholm2024-06-18 19:58

Nyheten i korthet

  • En man från Katrineholm har ansökt om att importera ett djur, Otolemur crassicaudatus, från Sydafrika till Sverige.
  • Mannen, som tidigare dömdes för medhjälp till skattebrott i samband med sina jaktresor, vill få tillstånd att importera djuret som jakttrofé.
  • Djuret finns på CITES-listan över arter som ska skyddas. I Sverige är det Jordbruksverket som administrerar CITES-arbetet.

Däggdjuret, som kallas otolemur och hör till gruppen galagoer inom primaterna, väger omkring ett kilo. I ansökan till Jordbruksverket om att få importera det döda djuret, som redan befinner sig på Arlanda, skriver katrineholmaren att djuret är ett "exemplar hämtat från naturen". Han skriver också att han missat att det behövs tillstånd. Han skriver: "vet att ni är hjälpsamma och supersjysta där så jag hoppas att det funkar denna gång oxå".

Han bifogar kopior på sin jaktlicens och vill få tillstånd att importera djuret som jakttrofé.

Det finns en internationell överenskommelse om hur man ska skydda hotade arter. Överenskommelsen kallas CITES och omkring 5 600 hotade djurarter och över 30 000 växtarter finns på CITES-listan över arter som ska skyddas. I Sverige är det Jordbruksverket som administrerar CITES-arbetet.

Tidningen skrev om mannen i fjol, när han dömdes för medhjälp till skattebrott i samband med sina jaktresor åren 2015-2018, till bland annat Nepal, Zimbabwe och Burkina Faso. Rätten slog fast att han skickat fakturor som såg ut att handla om fastighetsprojekteringar, men i själva verket var betalning för jaktresorna.

Katrineholmaren dömdes till samhällstjänst i tre månader, som utökades med ännu en månad när målet nått hovrätten. Via mejl, som hovrätten tog del av, kunde det styrkas att han varit medveten om upplägget med de falska fakturorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!