Den 78-åriga prästen Göran Hallberg har anklagats för skenäktenskap. Han och hustruns äktenskap håller inte i lagens ögon. Efter flera års kamp har de fått avslag på sin ansökan om omprövning vid högre instans.
– Det här är fruktansvärt sorgligt, mina argument blev inte ens prövade. Jag tycker att det här börjar likna ett rättslöst samhälle, säger Österåkersprästen.
I början av juli gick flyget till hustruns hemland, Albanien. Några timmars resa från Nyköping landade han på flygplatsen utanför Tirana. Det blev ett kärt återseende. Makarna hade varit hänvisade till telefon och videosamtal sedan utvisningen för två år sedan.
– Det var lika glädjande att ses som det var ledsamt när jag var tvungen att sätta henne på bussen igen, tre veckor senare, berättar Göran Hallberg.
Från flygplatsen gick turen till familjens gård. Umgänget med hennes släkt varvades med tidiga mornar på tobaksfälten. Bladen skördades innan solen gått upp och knöts på band för att torka i den gassande solen. Hennes fingrar rörde sig vant över knutar och blad.
– Jag vet inte till hur stor hjälp jag var, mina fingrar var långsamma, berättar Hallberg och fortsätter:
– Det var intressant att se hur strävsamt de levde. Livsvillkoren är som det var i Sverige för 100-150 år sen. De lever ett slags torparliv. Diktaturen har satt sina spår.
Paret planerar att gifta sig – igen. Den här gången i hennes hemland. Det visade sig emellertid svårt att genomföra på kort tid. Paret smider redan nya planer. Till hösten väntar ännu en resa för det stundande bröllopet.
Åter på svensk mark kan Hallberg konstatera att lärdomarna under den tre veckor långa resan varit många, men att en mer långsiktig återförening måste innebära att hustrun kommer till Sverige, inte att han flyttar dit.
– Det var säkert 35-40 grader hela tiden, man blev omtöcknad och det var jättejobbigt. Jag kan konstatera att värmen är oerhört krävande, så flyttankar ligger mig inte precis nära, säger han.
Kampen om att få äktenskapet godkänt fortsätter. Hallberg berättar att paret är villiga att göra om hela ansökningsprocessen. Det skulle kunna ta åratal.
– Vi har ett starkt måtto i äktenskapet, det är samarbete. Jag kommer inte ge upp det här så länge jag lever. Det är rätt och riktigt, men också väldigt påfrestande, säger Göran Hallberg.