Alla företagets medarbetare i Sverige, Danmark, Norge och Finland får nu en gemensam uniform, som ska göra att de syns bättre ute i trafiken.
– Vår uniform signalerar för omvärlden vilka vi är och vad vi gör. Det är viktigt att det inte finns någon tvekan om att brevbäraren eller chauffören som ringer på kommer från just Postnord, säger Agnes Karlsson, företagets chef för infrastruktur.
En tydlig varselfärg har varit en viktig del av designen, och ett krav i EU:s direktiv om synlighet i trafiken. Uniformen som är på väg ut runt om i landet har en korallfärg som accent och behåller en del av den ikoniska blå nyansen som man haft tidigare.
– Vi kommer att göra detta under en tidsperiod, det är en ansvarsfull omställning vi gör och den tar lite tid att göra, förklarar Anders Porelius, presschef på Postnord.
Han menar att det är ett omfattande jobb då i stort sett alla medarbetare ska förses med den nya uniformen, och inte bara i Sverige.
– Vi rullar ju ut det här samtidigt i Finland, Norge och Danmark. Vi beställer de nya uniformerna och introducerar dem så snart vi kan. Man kommer att kunna se dem ganska snart.
Under onsdagen träffade tidningen medarbetaren Johan Lundström på huvudkontoret i Katrineholm, som avslöjade att uniformen redan börjat användas.
Vad tycker du om uniformen?
– Den sitter bra, lös och ledig. Väldigt sköna, men det är ungefär samma material som tidigare. Byxorna är största skillnaden. Den är mycket bättre utformad för dagens arbete när man håller på med tunga lyft. Det är med "revolution race" och stretchiga både vid benen och midjan, säger Johan Lundström.
Han menar att han fått flera positiva kommentarer efter förändringen.
– Flera säger att kläderna är snygga och att vi syns bättre i trafiken. Det är väl det som är meningen.
Någon nämnde att ni såg ut som en kommunalarbetare.
– Ja, eller en sopåkare, skämtar han, men det är ganska många som har den här utformningen.
Lise Hermansson, distributionschef på Postnord i Katrineholm, står bredvid och tillägger:
– Jag tycker den är snygg, men lite ovant var det i början. Den är inte så diskret, säger Hermansson.
Anders Porelius bekräftar att den nya klädseln är mer utformad för dagens arbete.
– Det är mycket mer trafik i dag än på 80-talet, vi måste synas bättre för att hålla en tydlig säkerhet. I de här arbetsförhållandena har vi mycket fokus på just säkerhet.
Det här måste vara en stor investering för er?
– Det är en kostsam sak att ställa om, det är det absolut. Hur stor investeringen är kan jag tyvärr inte delge då det inte är offentliga uppgifter.
Porelius förklarar att uniformen mer eller mindre har tagits fram i Danmark.
– De har styrt mycket av utformningen därifrån. När man har tagit fram kläderna har det varit i samråd med medarbetare, med vissa krav på säkerhet. Det har funnits krav på reflexer och att man ska vara synlig när man jobbar.
Han berättar att uniformen har växt fram under en längre tid där medarbetare har kommit med feedback och att det har gjorts en hel del ändringar på uniformen för att passa i arbetet.
– Det är viktigt med feedback från alla som ska använda den.
Och de utbytta kläderna, vad händer med dem?
– Den gamla uniformen kommer att återvinnas, i den mån det är möjligt.