Den 1 juni 1995 började Anders Johansson som kock på dåvarande Allébaren, som drevs av Samhall på Videvägen. 2006 togs restaurangen över av Claudia Gratwohl och restaurangen heter sedan dess Claudias kök. Sedan några år har hennes svärson Carlos Ochoa tagit över den dagliga driften.
Anders Johansson säger med glimten i ögat att han är som farsan Baloo: han har lärt Claudia, hennes man Mogens Gratwohl och Carlos Ochoa allt han kan. För många stammisar har Anders Johansson i alla år varit självklar vid grytorna.
Den 28 februari la han kockmössan på hyllan och tackades av med tårta och presenter, men snart ska mössan på igen: när Anders Johansson börjar som kock på behandlingshemmet Änglagården i Valla.
– Cirkeln sluts på ett vis. Jag och kollegan utbildade oss ihop i Vingåker och gick sedan skilda vägar, men nu ska vi jobba ihop igen, säger han.
Sista dagen lagade han Nasi Goreng; indonesisk risgryta. Det var också den första rätt han lagade när Claudia Gratwohl tog över restaurangen.
Många av gästerna blev lite överraskade när de förstod att det var Anders Johanssons sista dag.
– Men stamkunderna visste, de var förvarnade, säger han.
På de 29 år och nio månader Anders Johansson varit kock på Claudias kök har menyn till viss del förändrats. Några rätter, som var självklara då, är ovanliga idag.
– Paltbröd till exempel. Levergryta, strömming, men det har vi ändå ibland. Folk frågar ibland efter levergryta och stekt strömming. Men paltbröd är svårt att få tag i och de gäster som åt det har dött av tyvärr.
Allra mest poppis bland gästerna är pannbiff med stekt lök.
– Då har vi fullt.