In i väntrummet till Vår vårdcentral på Drottninggatan kommer en stadig ström människor. De flesta vänder och går ut igen. Vaccinationen är inställd i dag på grund av personalbrist, är beskedet. Scenen tycks symptomatisk för vårdcentralens problem den senaste tiden.
– De hinner inte med och de har mer än de klarar av efterfrågemässigt, säger Asghar Farahani, hälsovalschef vid landstingsstaben i Nyköping.
Farahani har sedan några veckor fört samtal med Vår vårdcentrals verksamhetschef utifrån enstaka larm om långa väntetider. Men efter artiklar kan han inte utesluta att han bara sett toppen på ett isberg.
– På varje vårdcentral finns individer som är missnöjda men grunduppdraget får inte äventyras.
– I dag (läs: i går) har jag skickat beslut till Vår vårdcentral om att vi på förekommen anledning genomför en extra medicinsk revision och det andra är att vi beställer en extra patientundersökning.
Två team ska sköta granskningen, som helt bekostas av landstinget. Det ena ska syna medicinsk kvalitet och huruvida missgrepp orsakat hälsorisker. Det andra tar "mjuka delar" som tillgänglighet, öppenhet och rutiner.
– Att tycka att "patienten är inte allvarligt sjuk och kan vänta", det finns inte i lagar och regler, det har jag varit väldigt tydlig med, säger Asghar Farahani, apropå sina samtal med verksamhetschefen.
Antingen ska en patient helt avvisas till egenvård, eller så ska hen få tid inom en vecka, fastslår Farahani.
Patientenkäten syftar bland annat till att dubbelkolla att vårdcentralens rapportering till landstinget verkligen gått rätt till.
Farahani betonar samtidigt att doktorerna och personalen på Vår vårdcentral är välmeriterade och kompetenta.
När Kuriren besöker vårdcentralen på torsdagen är verksamhetschef Håkan Forssell i lokalerna, men låter hälsa att han inte har möjlighet att träffas. Vid receptionen står dock delägaren och läkaren Jonny Hellman. Han vill inte heller ställa upp på intervju eller vara med på bild.
– Det är tråkigt, säger han kort om landstingets granskning, och menar att Vår vårdcentrals tillgänglighet är jämförbar med andra vårdcentralers, men hänvisar vidare frågor till verksamhetschefen.
Att vårdcentralen undviker kontakt med Katrineholms-Kuriren finner landstinget också oacceptabelt.
– Det är väldigt dåligt. Alla som har avtal med oss måste skyndsamt svara på frågor från journalister, det här kommer att få konsekvenser för dem, säger Asghar Farahani.
Vårdcentralens problem bör inte bero på att ägarna tagit för mycket pengar för egen del, svarar hälsovalschefen på Katrineholms-Kurirens fråga.
– Det finns inga marginaler. Men de måste börja inse att de ska prioritera det här jobbet. De säger att de inte har råd att alla (delägare) ska jobba här heltid, men viljan måste finnas. De skulle kanske vara nöjda med 7-8 000 patienter, inte 10 000.
Samtidigt säger Asghar Farahani att en vårdcentral i dag har "väldigt begränsade möjligheter att säga nej till patienter" som vill lista sig där.
– Då får de skapa drop-in, man får hitta lösningar. Man kan inte överbelasta.