Appen hjälper lantbrukare att hjälpa varandra

Lantbrukare i Sörmland – och på andra håll i landet – har drabbats hårt av GPS-stölder. Med en ny app hjälper och varnar lantbrukare varandra.

För att minska stölderna av utrustning från lantbrukare har Christin Larsson och hennes kollegor börjat använda en app, där de kan varna varandra.

För att minska stölderna av utrustning från lantbrukare har Christin Larsson och hennes kollegor börjat använda en app, där de kan varna varandra.

Foto: Privat

Katrineholm2023-08-17 06:45

– Det sker GPS-stölder kontinuerligt. Flera gånger i månaden, säger Christin Larsson, LRF:s kommungruppsordförande i Katrineholm.

Kostnaderna och besvären för lantbrukare som blir bestulna på GPS-utrustningen är stora, fortsätter hon. Utrustningen kostar mycket, från 100 000 upp till 300 000 kronor och för den som blir av med sin GPS är de indirekta kostnaderna ännu större. 

– Man behöver utrustningen för att kunna köra maskinerna. Lantbruket är en enda stor logistik- och läglighetsapparat. Om man ska ut och så eller göra något annat i fält, så måste det oftast göras precis "nu". Kan man inte göra det i tid kan man få förluster på flera hundratusen kronor. 

Tanken väcktes om att något måste göras. En del av lösningen blev att börja använda en app. 

– Vi har förut haft sms-varningssystem, men det systemet blev stelt och arbetssamt. Vi hörde om den här appen, som redan användes i andra distrikt och vi sa att vi provar. 

Den första testgruppen har nu under sommaren varit den lokala LRF-styrelsen. 

– Om någon blivit bestulen, eller om man misstänker att någon är ute och rekar, kan man skriva vilken bil de har, registreringsnummer, vad det är för folk, var de sågs, om man pratat med dem, vad de sa. Det fina med appen är att det sker precis nu, man behöver inte vänta på något, säger Christin Larsson. 

Även kommunpolisen, tidigare Johnny Onbiner och nu Ted Bäck, skriver i appen. 

– Det vi använt den till är exempelvis att jag får in information om stölder i närområdet och går ut med informationen. Det kan vara fordon eller personer som rört sig vid olika tidpunkter. Från min sida blir det en kanal där jag kan sända, både sådan information och generell information, säger Ted Bäck. 

Ofta handlar det om internationella ligor, som rör sig runt i landet, stjäl dyr utrustning och sedan snabbt åker iväg, säger Ted Bäck. 

Christin Larsson och Ted Bäck vill båda poängtera att appen inte är istället för polisanmälan.

– Det är viktigt att alla som blir bestulna anmäler, så att polisen får statistik, säger Christin Larsson. 

Ted Bäck tror att appar som den här kan vara framtidens grannsamverkan. 

– Ja, det skulle jag säga. Det är ett snabbt sätt att nå ut med information, som här för lantbrukare. Från polisens sida är det ett sätt att vara där medborgarna är idag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!