Efter flera år – tvisten om skandalhuset över

Allt från grunden under huset till elinstallationer och ventilation var dåligt utfört. Nu har säljaren och köparna av det fuskbyggda huset kommit överens i tingsrätten.

Gipsskivor tätade med silvertejp, spik av fel slag som sitter glest och skapar glipor i fasaden. Vatten och möss som tar sig in. Mögel och påväxt. Det mesta var fel med huset.

Gipsskivor tätade med silvertejp, spik av fel slag som sitter glest och skapar glipor i fasaden. Vatten och möss som tar sig in. Mögel och påväxt. Det mesta var fel med huset.

Foto: Ur tingsrättens handlingar

Katrineholm2024-03-20 11:48

Historien börjar redan för omkring tio år sedan. Ett par köpte ett nästan nybyggt hus i Katrineholm för 2,5 miljoner kronor. Redan vid köpet fanns fel på huset: fasaden, taket, ventilationen, elinstallationerna, samt marken huset stod på och garaget. Hösten 2022 slog en besiktningsfirma fast att felen funnits länge. Köparna ansåg dels att felen inte framgått när de köpte huset, dels att felen var fler och värre än vad man borde ha förväntat sig.

Köparna menar att säljarna inte berättat om fel de kände till, utan har undanhållit information och lämnat felaktiga uppgifter. Köparna krävde nästan tre miljoner kronor av säljarna, där 2,5 miljoner var prisavdrag på köpeskillingen och resterande halva miljon var skadestånd. 

I besiktningsrapporten radas felen upp. Fasaden är fäst fel, så att den suttit för löst med stora rörelser i träpanelen som följd. Under panelen sitter utegips, tätad med silvertejp, vilket besiktningsmannen konstaterar inte är fackmannamässigt. I nederkant mot marken satt ett felaktigt monterat insektsnät, där möss kunnat ta sig in, vilket de också gjort, för att gnaga på takmaterialet. Gipsskivorna sitter dåligt monterade. Fuktspärren har revor och skador och vissa skarvar är inte tätade alls, andra med tejp som släppt. Det har påverkat isoleringen. 

Uppräkningen av fel fortsätter. Råsponten i takfoten är satt åt fel håll och med fel sorts spik, vilket gjort att den glidit isär. Under taken syns mögel, som besiktningsmannen menar beror på att taken saknar korrekt luftning och att fukt tränger upp genom den otäta ångspärren och kondenserar mot det kalla taket. "Detta är en stor riskkonstruktion", skriver besiktningsmannen. 

Utomhus, under grunden, finns sättningar. Man kan se in under bottenplattan, där det uppstått ett hålrum på två meters bredd. "En oroväckande stor grop under bottenplattan", skriver besiktningsmannen och påtalar att huset måste grundförstärkas

Förslagen på åtgärder upptar tre hela A4-sidor, där nuvarande ägare uppmanas att åtgärda i princip allt i huset, inklusive felaktiga elinstallationer. 

Köparna och säljarna kunde dock inte komma överens. Säljarna nekade till att det skulle vara fel på fastigheten eller till att de skulle ha undanhållit någon information. Till slut fick tvisten lösas av tingsrätten, där man nådde en uppgörelse. Säljarna ska betala drygt 400 000 kronor till köparna, "i ett för allt". 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!