Förskolan Guldregnet har haft många projekt genom åren och ett har handlat om olika ägg. För tre år sedan fick förskolan kontakt med en strutsfarm som skänkte ett strutsägg till förskolan. Det var starten på ett projekt om strutsar och av en händelse gick avdelningen "Utforska" förbi konstverket "Tre strutsar" i Järnvägsparken, som vid det tillfället hade kläder på sig.
– Det var Gyncancerförbundet som hade klätt på dem stickade kläder med rosa bandet. Men när vi gick dit nästa gång var de nakna, berättar Beatrice Sundström, förskollärare.
"Åh nej! De fryser!", utbrast Max, två år, den gången.
– Det var så himla fint. Det var som att konstverket var levande för dem på något sätt, säger Beatrice Sundström.
Då började barnen skapa kläder åt strutsarna i Järnvägsparken och senare även en utställning i parken. Barnen skapade också ett stort strutsägg som de tog hand om med omsorg.
Men när strutskonstverket blev vandaliserat tog historien en ny vändning.
– Jag visade artikeln för barnen. Jag visste innan att det skulle bli engagemang kring det för de är så måna om vår stad. När vi går på promenader och vi ser skräp till exempel vill de plocka upp det, säger hon.
Precis som Beatrice Sundström trott blev engagemanget glödhett.
– Vi tycker det är så viktigt att barnen får ta plats i samhället och vi vill jobba efter barnens intressen. Då började vi med att hänga upp lappar och efterlysa strutsen. Sen tog vi kontakt med polisen och Cecilia Björk (kulturnämndens ordförande) och hon blev väldigt glad för vårat intresse.
När Katrineholms-Kuriren besöker förskolan är barnen glada. En fågel har viskat i reporterns öra att några har vattenkammat håret före besöket.
Under samlingen berättar barnen om sina strutsaktiviteter. Det visade sig att förskolan, redan i december, var först med att informera polisen om att en av strutsarna hade blivit inlämnad till Turistbyrån.
– Den informationen fick vi när vi gjorde våra egna eftersökningar.
Men det är fortfarande en struts som är försvunnen: "Struts-bebisen". Barnen har varit i parken för att leta hjul- och fotspår. Kanske har tjuven släpat strutsen?
– Jag trodde att det var min morfar, säger en flicka och ler.
– Ja, du var lite orolig där ett tag, men vilken tur att det inte var så, svarar Beatrice.
Vad har hänt med strutsarna?
– En tjuv tog dem, säger ett barn.
– Det kanske har blåst så den gick av, säger ett annat barn.
– Man kan väl inte stoppa in vinden i fängelset? undrar den tredje.
Beatrice påminner barnen om att skulpturen är gjord av brons och att polisen berättade under besöket hos förskolan att det var en tjuv som faktiskt hade tagit skulpturen. Därefter kom polishundarnas arbete på tal.
– Inga spår, tillägger ett barn.
När polisen var på besök berättade barnen på "Utforska" om all information.
När förskolan besökte biblioteket fanns det en bok med stadens konstverk. Där i fanns Pär Gunnar Thelander, som är konstnären bakom "Tre strutsar".
– Då börjar vi läsa om Pär Gunnar Thelander. Då började barnen fundera på om han var ledsen över att hans konstverk hade förstörts och försvunnit. Då började vi skriva ett brev till honom. Det är jättefint, för det är ju inte vi förskolelärare som har skrivit utan det barnen själva som formulerat sig, säger Beatrice Sundström.