Efter 15 år kan djurkyrkogården bli verklighet

År 2006 bifölls dåvarande Folkpartiets motion gällande att anlägga en djurkyrkogård i Katrineholm. Men projektet har inte prioriterats. Nu ser det ut att bli ändring på det.

Efter snart 15 års väntan kan en djurkyrkogård etableras i Katrineholm. Ett förslag är att anlägga den i närheten av Skogskyrkogården. Bilden är inte tagen i Katrineholmsområdet.

Efter snart 15 års väntan kan en djurkyrkogård etableras i Katrineholm. Ett förslag är att anlägga den i närheten av Skogskyrkogården. Bilden är inte tagen i Katrineholmsområdet.

Foto: Christine Olsson/TT

Katrineholm2020-08-28 14:47

Det var i kommunfällmäktige 2006 som dåvarande Folkpartiet med Ewa Callhammar (L) i spetsen fick igenom sin motion om att anlägga en djurkyrkogård. Projektet blev liggande i väntan på att dåvarande stadsarkitektkontoret skulle anvisa mark. 2016 beklagade Anneli Hedberg (S), service- och tekniknämndens ordförande, att beslutet inte hade följts upp. 

Men snart 15 år senare kan planerna bli verklighet. I samhällsbyggnadsförvaltningens förslag till investeringsbudget för 2021 finns 400 000 kronor avsatta för att anlägga en djurkyrkogård. 

– Ärendet behandlades på kommunstyrelsens senaste sammanträde. Än är det inte klart att begravningsplatsen för djur byggs nästa år. Men vi vet att det här är efterfrågat eftersom vi har många hund- och kattägare i kommunen. Anledningen till att det har dröjt beror på att vi har prioriterat andra saker, säger Anneli Hedberg. 

Tjänstemännen på samhällsbyggnadsförvaltningen har tittat på olika alternativ där djurkyrkogården kan placeras. Ett område som finns med i planen är i närheten av Skogskyrkogården, bakom Gatstuberg. 

– Begravningsplatsen ska ligga i ett naturskönt område så att det blir lugn och frid. Området kommer att inhägnas, säger Anneli Hedberg. 

Hur begravningsplatsen ska drivas är ännu inte bestämt. 

– Vi får titta på hur andra kommuner har gjort, men en tanke är att den ska vara föreningsdriven. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!