Ebba Bauer Zetterblom driver sedan 2015 Städarna i Katrineholm AB. Hon startade bolaget ett halvår efter att hon tagit studenten. Det var på gymnasiet som hennes intresse för företagande väcktes. Ebba kommer från Katrineholm och gick Ekonomiprogrammet på Kunskapsgymnasiet i Norrköping. Där drev hon tillsammans med några klasskamrater UF-företaget PirumParum som tillverkade äppelmust av fallfrukt. Försäljningen gick bra och PirumParum utsågs till Bästa UF-företag i Östergötland.
– Jag visste väl inte riktigt vad jag ville bli innan, men när man fick testa att driva ett företag som att det vore på riktigt kände jag att 'okej, det här vill jag jobba med på något sätt'.
Efter studenten jobbade Ebba lite på Mcdonalds och som lärarvikarie. Hennes mamma tipsade om att hon sett på Facebook att Städarna sökte en entreprenör som kunde etablera företaget i Katrineholm. Städarna är Nordens näst största hemservicebolag. Ebba tog kontakt med Städarnas vd och grundare Tjoffe Sjögren som hon tidigare träffat i ett nätverkssammanhang.
– Han är lite svår att få tag i så jag ringde honom typ hundra gånger. När han väl lyfte på luren sa jag något i stil med att: 'Hur kunde du skriva på Facebook först? Du borde ha frågat mig!' Vi kände inte riktigt varandra, men jag tyckte att vi gjorde det.
Ebba fick komma på intervju och kort därefter även förtroendet att leda verksamheten i Katrineholm. Ebba äger Städarna i Katrineholm AB tillsammans med koncernens moderbolag Städarna Sverige AB.
Ebba berättar att det har gått bra för Städarna och att åren sedan starten har varit händelserika.
– Det är klart att det var superläskigt i början. Jag var 19 bast och hade aldrig jobbat med städ och inte drivit inte drivit något företag utom mitt UF innan. Det har ju varit jätteskönt att jag har haft en koncern att luta mig emot och kunna få hjälp att bolla grejer.
– Nu har jag 45 fantastiska medarbetare med mig och det är fantastiskt att se varje individ växa.
Den första som Ebba anställde var Angelica Weigl som idag är arbetsledare.
– Vi jobbar jättetajt. Det är också en drivkraft för mig att se andra personer utvecklas och hjälpa till i deras resa på något sätt. Det kan vara att man ger någon som har stått utanför arbetsmarknaden länge en chans och får se hur den personen lyser upp.
– Det handlar många gånger om att omge sig med personer som har kompetens som man själv inte har. Att våga ha den approachen att den första personen jag anställer kanske kan mer om städning än vad jag kan, men då får vi ju lära av varandra.
Städarna i Katrineholm AB har lokaler på Videvägen 7A. Företaget har både privatkunder och företagskunder.
– Städning är väldigt personligt. Man ska vara hemma i någon annans hus och städa. Då är det viktigt att man skapar en kontakt med kunden och hittar ett sätt att anpassa sig efter deras behov och hur just deras hem ser ut.
– Det bästa sättet att få fler kunder är att se till att de kunder man har är supernöjda.
En annan framgångsfaktor har varit att synas på sociala medier.
– Att vara där på Facebook och Instagram och visa att här är vi, vi finns också här.
Ebba menar att Städarna har klarat sig bra under pandemin.
– Det är klart att vi har märkt lite tapp av kunder. Kanske för att man av ekonomiska skäl inte har råd att ha kvar städning eller att en del av våra äldre kunder har varit lite rädda för att ta hem någon. Å andra sidan kan jag också märka att många har prioriterat städning för att hygien är så viktigt. Vi har haft att göra under hela året.
Vilka framtidsplaner har ni?
– Det är klart att vi vill fortsätta växa och bli ännu fler och ännu större och kanske expandera mer ut i Flen och Vingåker som är vårt upptagningsområde också.
– Att jobba i ett bolag i tillväxt är någonting som driver mig också.
Ebba har nyligen startat ytterligare ett entreprenörsprojekt. Tillsammans med Mathias Bardland, som tidigare drev Städarna i Eskilstuna, driver hon företaget Strolly som hyr ut barnvagnar. Hon tipsar andra personer som är intresserade av företagande om att våga testa sina idéer.
– Det bästa tipset är att bara våga kasta sig ut när man har en känsla att det här skulle jag vilja göra. Det mesta andra runtomkring kan man lära sig på vägen, men det här modet att våga måste komma inifrån.