Katrineholm krymper – och färre nyfödda än på 17 år

Nu har SCB:s befolkningsstatistik för 2023 presenterats. För Katrineholm och Vingåker är det ganska dyster läsning.

Under fjolåret minskade Katrineholms befolkning med 280 invånare och Vingåker minskade med 125 invånare.

Under fjolåret minskade Katrineholms befolkning med 280 invånare och Vingåker minskade med 125 invånare.

Foto: Erik Mårtensson/TT

Katrineholm2024-02-22 16:11

Under fjolåret minskade Katrineholms befolkning med 280 invånare och Vingåker minskade med 125 invånare. Dessutom har barnafödandet minskat. 288 levande nya katrineholmare föddes under 2023; det lägsta antalet sedan 2006. I Vingåker tillkom 66 nyfödda kommuninvånare under fjolåret; den lägsta siffran sedan 2009, då 65 barn föddes. 

I Katrineholms kommun bor det nu 34 324 personer och i Vingåkers kommun 8 856 personer.

Men det är inte bara minskat barnafödande som ligger bakom Katrineholms och Vingåkers befolkningstapp. 

– Det är framför allt uflyttningen som gör att folkmängden i Katrineholm minskar jämfört med året innan. 1 816 personer flyttade från kommunen medan 1 650 flyttade dit, säger Lovisa Sköld, befolkningsstatistiker på SCB, Statistiska centralbyrån, vars statistik för 2023 släpptes på torsdagen. 

I Vingåker står också utflyttningen för den stora minskningen. 530 flyttade till kommunen 2023, men 607 flyttade därifrån.

– Till delar finns det naturliga förklaringar. Invandringen spelar roll för inflytt och utflytt, säger kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm, Johan Söderberg (S). 

Men när det gäller barnafödandet är det svårare att hitta bra förklaringar, fortsätter han, mer än att årskullar varierar från år till år. 

– Det är något färre medborgare i barnafödande ålder i Katrineholm och det är stor skillnad mot när vi hade stort barnafödande. 

Kommunen kan göra mycket för att minska utflyttningen, tror Söderberg. 

– God kommunal service, bra barnomsorg och skolor, men också ett rikt fritidsliv, välmående föreningar, tillgängliga anläggningar, spontanlekplatser, anger han som exempel. 

Men mer finns att göra, tycker KS-ordföranden. 

– Vi har ambitioner att fortsätta utveckla så att alla barn får goda uppväxtvillkor. Det finns mer att göra, när det gäller hur vi samhällsplanerar och bygger, hur vi inspirerar till olika former av lek och sport. 

Johan Söderberg tror att orsakerna till att man flyttar från Katrineholm varierar. Men kanske kan fler flytta hit. När Stockholms handelskammare analyserade vart stockholmarna flyttar, kom Sörmland på första plats. 

– Vi måste fortsätta utvecklas och bli bättre på att marknadsföra oss. Stockholmarna flyttar till Sörmland, som ändå är nära. Vi kan bli ännu bättre på att visa vad man faktiskt kan få här, hur villapriserna skiljer, men också vilka miljöer man kan få. Jag tror att det kan locka. 

Johan Söderberg ser gärna att jobbpendlare flyttar hit – där det dock krävs att tågen går som de ska – men han tror att kommunen för att bli riktigt attraktiv behöver ha arbetsplatser. 

– Vi behöver stötta arbetsgivare, som vill och kan växa i Katrineholm. Vi har en helt annan struktur på näringslivet jämfört med för 20 år sedan, med mycket bättre branschbredd, som gör att två vuxna i familjen kan hitta jobb. 

Viss oro känner han för den krympande befolkningen. 

– Vi behöver ju försörja både kommunen och företagen med arbetskraft och minskningen påverkar också ganska direkt våra skatteintäkter. Men i det längre perspektivet är jag inte orolig, om vi fortsätter på spåret vi är på. Det är stort tryck från företag som vill hit. 

Just nu, konstaterar han, är målet från Översiktsplan 2030 om 40 000 katrineholmare ganska fjärran. 

– Nu arbetar vi med en ny översiktsplan. Nästa gång kanske vi inte sätter något siffersatt mål på det sättet, men vi vill fortsätta växa, säger han.                

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!