Joakim Paulander, butikschef på matvarukedjan Willys, upplever alltmer att sina kunder väljer bort det lite dyrare och finare köttet när det är bistra tider.
Han menar att kunderna har blivit smartare och planerar sina inköp bättre. Men är också mer "otrogen" mot sin butikskedja.
– Vi har fler kunder men man är inte lika lojal för en viss butik. Jag tror att människor ströhandlar lite oftare och handlar mer ur kampanjbladet. Maxi är billigare på en sak och Willys på en annan. Så vi har fler kunder men de handlar färre varor, säger han.
Istället upplever butikschefen att det billigare köttet överlag har fått ett uppsving.
– De billigare basvarorna som falukorv, blandfärs och så vidare har stuckit ut lite. Generellt tror jag att om man har för vana att köpa oxfilé tidigare så kanske man köper en entrecote nu och har man köpt det tidigare så köper man en annan billigare detalj.
Han fortsätter:
– Min uppfattning är att man har samma matbudget, men att man kanske väljer bort tomater, om de är dyra eller väljer bort ett restaurangbesök och istället lagar mat hemma. Allt man kan göra för att spara en krona gör man.
Det är även något som Håkan Gustafsson, butikschef på Ica maxi, också märker av.
– Vi ser att kunden gör andra val. Man väljer ett billigare alternativ och försöker kanske att köpa kött färre gånger i veckan, säger Gustafsson.
Han menar att vissa kunder väljer bort det ekologiska för att spara några extra kronor.
– Det har slagits rätt hårt mot det ekologiska. Har man sämre med pengar då väljer man bort det som är bättre för miljön. Det kan vara katastrofalt för de odlare som har ställt om och tvingas gå tillbaka till att odla konventionellt. Vill man tillbaka till det ekologiska igen tar det tre år. Det är en utmaning.
Håkan Gustafsson berättar att kunderna oftast bara vill ha svenskt kött, men menar samtidigt att det inte finns någon risk att butiken kommer börja importera utländskt kött.
– Med den rådande kronkursen är det inte så mycket billigare att importera kött i jämförelse med att sälja svenskt.
Men Patrik Wirlén på Matpiraten upplever att försäljningen är ungefär densamma som tidigare.
– Vi märker ingen större skillnad från vår sida. Det kan vara att vi har styrkan att vi har lokalt kött och styckar det själva. Vi är nästan helt ensamma om att göra det, säger Wirlén.