Nu ska Katrineholms cykelbanor sopsaltas igen

Sopsaltning är ett effektivt – men dyrt – sätt att halkbekämpa cykelbanor. Nu föreslås en satsning på 800 000 kronor för att ge cyklisterna sommarväglag i vinter.

Nu återkommer sopsaltningen till Katrineholm. Cyklister kan se fram emot sommarväglag på cykelbanorna.

Nu återkommer sopsaltningen till Katrineholm. Cyklister kan se fram emot sommarväglag på cykelbanorna.

Foto: Roger Culmsee (arkiv), Katrineholms kommun

Katrineholm2021-11-17 17:02

Många som cyklar flitigt under sommarhalvåret, väljer att ställa undan hojen när vintern närmar sig. Snöplogen lämnar alltid några centimeter snö kvar på cykelbanan. När snön tinar och fryser om vartannat, bildas ofta en knölig isskorpa som känns otäck och farlig att cykla på. Det vassa gruset som strös ut kan också leda till punktering.

Sopsaltning är en alternativ snöröjningsmetod, som lämnar en helt ren vägbana. Katrineholms kommun testade att sopsalta en mindre sträcka cykelbanor för tre vintrar sedan. Man köpte in en egen maskin för ändamålet, som sedan dess har stått oanvänd. Metoden ansågs vara för dyr. För att kunna fortsätta behövdes ett tillskott i budgeten, menade service- och tekniknämndens ordförande Anneli Hedberg (S).

undefined
Sopsaltningsmaskinen som kommunen köpte in för tre vintrar sedan har stått sysslolös sedan dess, men kommer nu att tas i bruk igen.

Just ett sådant tillskott är nu föreslaget i den politiska majoritetens budget. 800 000 kronor ska göra att flera huvudstråk för cyklister kommer att sopsaltas under kommande vinter. Från centrum kommer man att kunna cykla på barmark till bland annat Backavallen, Skogskyrkogården, sjukhuset och Lövåsen. Gator som finns med i förslaget är Vingåkersvägen/Västgötagatan, Linnévägen, Köpmangatan, Sveavägen, Vasavägen och Stockholmsvägen. 

undefined
Här är gatorna som föreslås sopsaltas i vinter.

Till skillnad från under försöksåret, kommer sopsaltningsmaskinen nu att köras över cykelbanornas hela bredd, i stället för som tidigare bara på en tvåmetersremsa.

Förlaget väntas klubbas under kommunfullmäktige på måndag.

– Budgeten gäller från årsskiftet, men vi börjar redan innan, om vintern kommer tidigt, säger Anneli Hedberg.

undefined
Anneli Hedberg (S) hoppas att sopsaltningen gör att fler väljer att cykla året runt.

Sopsaltningen fungerar allra bäst när temperaturen ligger runt nollan och det har kommit små mängder snö som ömsom fryser, ömsom smälter. Maskinen sopar rent cykelbanan från snö och slask och sprutar ut saltlake som gör att underlaget inte fryser.

– Resultatet blir en ren och torr yta att cykla på, som sommarväglag. Vi hoppas att det gör att fler väljer cykeln. Det är bra både för folkhälsan och för miljön. Det är också många löpare som väljer att springa där det är sopsaltat, och man ser till och med folk som kör rullskidor, säger Anneli Hedberg.

Sopsaltning är mer personalkrävande, eftersom vägsträckorna måste underhållas löpande. En vanlig snöplog behöver bara köras när det har snöat. 

– När vi testade sopsaltning använde vi vår befintliga personal och tanken är att vi ska göra det nu också, säger Anneli Hedberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!