Dykare stötte på patrull i stans underjordiska tunnel

Förra veckan gav sig dykare ned i stans underjordiska tunnel för provtagning. Arbetet gick förhållandevis bra, men ändå inte riktigt som man hade tänkt. "Det var väldigt mycket vatten trots att vi hade tömt tunneln från Sveaplanshållet", säger Linda Aldebert.

Robin Svensson agerade dykare i stans underjordiska tunnel förra veckan. På bild syns också Linda Aldebert.

Robin Svensson agerade dykare i stans underjordiska tunnel förra veckan. På bild syns också Linda Aldebert.

Foto: Geza Simon och Stina Järperud

Katrineholm2022-03-22 17:58

Som ett led i projektet att göra delar av Djulö gärde till våtmark, krävs rensning av dagvattentunneln mellan Kullbergska sjukhuset och Djulösjön. Arbetet påbörjades fysiskt i torsdags då dykare gjorde provtagningar av sediment som finns i tunneln. Utöver det dokumenterades tunnelns tillstånd genom att filma och fotografera den.

Överlag gick arbetet bra och dykaren på plats kunde ta de nödvändiga proverna. Däremot hade man hoppats på att komma längre in i tunneln än vad man lyckades med.

– Det var väldigt mycket vatten trots att vi hade tömt tunneln från Sveaplanshållet, så det var svårt att komma in. Skulle man ha inspekterat hela tunneln hade man behövt annan utrustning, då det finns säkerhetskrav, säger Linda Aldebert, miljöstrateg på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Dykaren utförde provtagning både från Djulöhållet och Sveaplan. Från Djulö gick det att komma 100 meter in i den en kilometer långa tunneln, men från andra hållet var det betydligt mer sediment.

– Vi behöver veta vad sedimentet innehåller och ungefär hur mycket det finns i början av tunneln från Sveaplan. Om någon vecka tror jag att provsvaren kommer. Därefter ska vi ta fram en plan över hur vi går vidare. Tunneln är en stor konstruktion, där det får plats väldigt mycket vatten, så det krävs en hel del kunskap för att göra rätt, säger Linda Aldebert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!