Duon Sofia och Michaela är Familjehjälpens eldsjälar

Sedan 2019 har Familjehjälpen hjälpt de som har det ekonomiskt tufft. "Bara att se glädjen hos de behövande, gör att man brinner ännu mer för att hjälpa", säger Michaela Hellberg.

Michaela Hellberg och Sofia Heimer Karlsson plöjer ner oräkneliga ideella timmar på arbetet med Familjehjälpen. Nu har de nominerats till Katrineholms-Kurirens utmärkelse Årets lokala hjälte.

Michaela Hellberg och Sofia Heimer Karlsson plöjer ner oräkneliga ideella timmar på arbetet med Familjehjälpen. Nu har de nominerats till Katrineholms-Kurirens utmärkelse Årets lokala hjälte.

Foto: Emma Eriksson

Katrineholm2022-01-19 16:58

Det krävs varken brinnande skyskrapor eller heroiska stordåd för att vara hjälte. Att se en medmänniskas tuffa livssituation och bestämma sig för att sträcka ut en hjälpande hand är också ett hjältedåd. Som en av tre nominerade till Katrineholms-kurirens pris Årets lokala hjälte hittar vi duon Sofia Heimer Karlsson och Michaela Hellberg.

I januari 2019 startade Sofia facebookgruppen Familjehjälpen där medlemmarna hjälps åt att samla ihop kläder och leksaker till framför allt familjer som inget har. 

undefined
Sofia Heimer Karlsson grundade Familjehjälpen i januari 2019.

I dag har gruppen över 2 000 medlemmar och i november kunde Familjehjälpen flytta in i sin nya lokal på Norr i Katrineholm.

– Det har bara rullat på och har vuxit så enormt, både före och under pandemin. Vi vill nå ut till flera och det är många som inte vet att vi finns, berättar Michaela Hellberg, som klev in i den ideella hjälpverksamheten för två år sedan.
 

undefined
Michaela Hellberg har engagerat sig i Familjehjälpen sedan 2020.

Att engagera sig tycker hon känns självklart.

– Det har varit en resa utan dess like. Bara att se glädjen hos de behövande gör att man brinner ännu mer för att hjälpa. Jag hade inte en tanke på hur stor del av mitt liv Familjehjälpen skulle bli.

Att erkänna att man inte klarar sin livssituation är ett svårt steg att ta för många.

– Tyvärr är det så att många som behöver hjälp inte frågar efter den, eftersom de skäms. Det är skrämmande att se hur många behövande det finns i Katrineholm och vi har hjälpt många. Det händer att de som kommer på fötter igen, vill ge tillbaka. De vet hur det är att befinna sig i den situationen, berättar Michaela Hellberg.
 

undefined
Michaela Hellberg och Sofia Heimer Karlsson packar en kasse med barnkläder i rätt storlek till en behövande familj.

För att få stöd av Familjehjälpen ska man leva i en ekonomisk utsatthet.

– Det ligger på varje individs eget samvete att ta ställning till om man behöver hjälpen, säger Sofia Heimer Karlsson och tillägger:

– Alla är självklart välkomna till oss, oavsett om man är ensamstående med eller utan barn, flerbarnsfamilj eller pensionär – alla som behöver vår hjälp får den. 

– Vi är väldigt tacksamma för alla som skänker till oss, utan givarna finns inte familjehjälpen, konstaterar Michaela Hellberg.

Ibland händer det att det dock att Familjehjälpen drar i handbromsen.

– Det finns de gånger vi säger nej till de som ”villhöver” och skriver upp sig på allt. Ibland får vi anmälningar om att personer hämtar för att sälja vidare och då varnar vi personen och förklarar varför. Händer det igen åker de ut från gruppen. Det finns alltid egoister, då får man påminna sig om alla de som verkligen behöver hjälp.

Årets högtidsstund för Familjehjälpens volontärer är paketutdelningen i Nävertorpskyrkan. I år kunde omkring 700 paket delas ut.

– Det var fyra fullspäckade timmar och det var helt fantastiskt. Utöver julklappar hade vi bland annat 35 presentkort och 30 matkassar, som vi blivit sponsrade med och chokladaskar. En mamma började gråta när hon fick en matpåse. För oss är det lite, men för den som inte har någonting betyder det jättemycket. 
 

undefined
Källarlokalen på Norr sponsrar en lokal hyrevärd med och den har underlättat massor för Sofia Heimer Karlssons och Michaela Hellbergs arbete med Familjehjälpen.

Att tillsammans med Sofia Heimer Karlsson bli nominerad till Årets lokala hjälte blev en härlig överraskning för Michaela Hellberg.

– Vilken underbar känsla, det känns jättestort! Det är verkligen en gåva att bli nominerade, för det gör också att flera får veta att vi finns, både givare och behövande. Det är kul att Familjehjälpen kommer på kartan, säger Michaela Hellberg och konstaterar att det kommer att ta ett bra tag att smälta nyheten.

Michaela Hellberg och Sofia Heimer Karlsson plöjer ner oräkneliga ideella timmar på arbetet med Familjehjälpen.
Michaela Hellberg och Sofia Heimer Karlsson plöjer ner oräkneliga ideella timmar på arbetet med Familjehjälpen.
Årets lokala hjälte

2020 var det premiär för Katrineholms-Kurirens utmärkelse Årets lokala hjälte. En satsning för att lyfta fram och hylla människor som bidragit med något positivt för ortens samhällsutveckling.

Under hela december fanns möjlighet att nominera en person med lokal anknytning som gjort något särskilt för någon eller några i Katrineholm, Flen eller Vingåker.

Vinnaren får, förutom äran, ett presentkort på 2 000 kronor att använda i lokala butiker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!