Karsuddens patienter visiteras, lokalerna gås igenom och inkomna paket kan öppnas.
Fynd som bland annat har gjorts i samband med ovanstående kontroller redovisas i de avvikelserapporter för otillåten införsel som Katrineholms-Kuriren har tagit del av.
- Varje gång vi gör en sådan avvikelserapport betyder det att vi har gjort vårt jobb och hittat saker som patienterna inte får ha, säger Malin Lotterberg, kvalitetsansvarig på Karsudden.
I sammanställningen finns anmälningar om allt ifrån funna kanyler till en skruvmejsel som hittats gömd på en avdelning. I ett par ärenden har patienter lyckats få tillgång till internet genom mobila bredband, trots att restriktioner funnits för patienterna i fråga.
Vid ett tillfälle har en av dessa patienter bloggat om sin vistelse på Karsudden.
Även mobiltelefoner är vanligt förkommande bland rapporterna. Patienterna får, enligt svensk lag, ha mobiltelefoner om inte särskilda restriktioner har getts från läkare. Sådana tvåmånadersrestriktioner kan ges om patienten använder telefonen för exempelvis hotelser.
I de fall som har registrerats i rapporten har patienter trots förbudet haft mobiltelefoner, eller bara haft mobilkamera vilket inte är tillåtet för några patienter.
- Det handlar om att värna om patienter som är i sämre skick och deras integritet, säger Malin Lotterberg.
Fram till i våras har Karsudden, under en femårsperiod, scannat all inkommande post till patienterna för att finna otillåtna föremål.
- Men vid en inspektion begärde Socialstyrelsen att vi skulle upphöra med det. De menade att vi behövde ha en välgrundad misstanke för att få göra kontroller, säger Lotterberg.
Numera tas ett läkarbeslut i varje enskilt fall.
- Det gör att patienterna får vänta längre tid på sina paket. Det blir mer pappersarbete, säger Lotterberg.