Redan vid 07.30-tiden på lördagsmorgonen ringlade kön lång utanför Vikas återvinningsstation.
Att den stora höstloppisen drar folk långt utanför Katrineholms gränser kom som en överraskning för Fanny Sjökvist och Elvira Nilsson, som dirigerade trafik.
– Folk hängde verkligen på låset. Jag visste inte att det var en så stor grej!, sade Elvira Nilsson.
Båda vännerna dansar i Dud och det är också den förening som kommer att få ta emot intäkterna från loppisen.
Dud-dansarna Fanny Sjökvist och Elvira Nilsson ägnade morgontimmarna åt att dirigera bilburna besökare på Vika återvinningscentral.
Foto: Emma Eriksson
En oändlig kö ringlade fram till första insläppet till loppisen under lördagsmorgonen.
Foto: Emma Eriksson
Bahar Abdulkarim och Ahmed Tahar handlade cyklar och leksaker till sina barn. "Det är bra att man kan köpa mycket för lite pengar och jag hoppas att det kommer till andra städer också", sade Bahar.
Foto: Emma Eriksson
Varken Nicklas Bergström eller Calle Oelke gick tomhänta från jätteloppisen. " Jag har fyndat en polertrissa, gamla yxhuvuden och Lindströmstänger från Eskilstuna", berättade Calle.
Foto: Emma Eriksson
En blomsterbukett som går att plugga in i vägguttaget fick Rashad Salih att spricka upp i ett brett leende." Den är jättefin! Jag och min fru dansar i vardagsrummet varje helg och då ska jag tända den", avslöjade han.
Foto: Emma Eriksson
David Tuohy från Julita letade guldkorn bland VHS-kassetterna och hittade både Monty Python och Tintin-filmer.
Foto: Emma Eriksson
Emellanåt hettade det till bland alla fyndlystna på skattjakt, berättade Tyra Nyman som sålde fika med kompisarna.
– Det var lite läskigt när två vuxna bråkade om en leksaksbil som båda ville ha och vakten fick komma.
Det här glada Dud-gänget tog emot fikasugna besökare. "Det är jättekul med alla kunder och kaffet är gott", bedyrade Ebbe Nyman. Från vänster: Ebbe Nyman, Tyra Nyman, Moa Byhlin, Moa Nyman och Elina Wdowsky.
Foto: Emma Eriksson
Höstloppis på Vika avfallsanläggning. En hel vagnpark för juniorer.
Foto: Emma Eriksson
I en inhägnad fanns undanplockade guldkorn som auktionerades ut under lördagsförmiddagen.
Foto: Emma Eriksson
Väktarna Ammar och Ali från Flen fanns på plats under loppisen. "Vi är här för att hålla ordning och i början ville alla stå först i kön", förklarade Ammar.
Foto: Emma Eriksson
En av de yngre loppisbesökarna var 13-åriga Nova Holmstedt från Stockholm, som kånkade runt på en mjukisschäfer.
– Jag brukar alltid åka på den här loppisen, för min mormor bor i Katrineholm. Man hittar alltid grejer här, sade hon.
En kramgo schäfer lika stor som en livs levande fick följa med 13-åriga Nova Holmstedt hem. "Min mormor bor i Katrineholm, så vi brukar alltid åka på den här loppisen", förklarade hon.
Foto: Emma Eriksson
Kompisarna Ippa och Helena fick ett styrkepass när de kånkade ut träkistan och guldramen de hittat.
Foto: Emma Eriksson
Catarina Zurkirchen tog med mamma Anna-Lisa Wikstrand på loppisjakt och Anna-Lisa hittade en bra korg till både kantareller och lingon.
Foto: Emma Eriksson
Katrineholmaren Anton Hock tänker göra comeback på golfbanan. "Jag sålde mina gamla klubbor för det gick så jäkla dåligt. Det är bättre att köpa lite billigare retrogrejer", sade han.
Foto: Emma Eriksson
Utanför och i den gigantiska hangaren gick det att köpa allt från snöslungor och cyklar till verktyg och leksaker. Därutöver auktionerades de finaste fynden ut. I en inhägnad samsades bland annat ångmaskiner, franska björnar, instrument och luftgevär med krusidulliga gjutjärnsmöbler.
Allt har antingen skänkts eller räddats från det som kastats.
– Det finns inga andra ställen där man kan göra sådana här fynd. Mycket av det vi säljer är inlämnat, men sedan två år tar vi upp det som kan säljas från containrarna. Det är 40:e gången vi kör och jag har varit med varenda gång, berättade Anders Lindberg, som är ansvarig på Vika återvinningsstation.
Anders Lindström avklarade sin 40:e Vikaloppis under lördagen.
Foto: Emma Eriksson
Två jättelika björnar, en oljemålning och coola retrostolar från 50-talet fanns med på auktionen på Vika.
Foto: Emma Eriksson
Christer Lundh från Botkyrka tog höjd för bistrare väder, han slog till på en snöslunga. Med ett rappt ryck fick han motorn att dundra igång. " "Nu kan det allt komma ett par meter snö!", skojade han.
Foto: Emma Eriksson
I flera år har kulturföreningen Dud köat för att få bli Vikaloppisens utvalda förening. Den senaste veckan har det varit ett intensivt arbete med att packa upp 15 ton loppisfynd.
– Det var hur mycket villhöver-grejer som helst, berättade Petra Hult.
– Vi får både göra en insats för återbruk samtidigt som vi får klirr i föreningskassan, det är fantastiskt. Från Vika säger de att det kommer att bli mellan 40 000 och 70 000 kronor, så vi har slagit vad i styrelsen, sade Susanne Carlsson-Ström.
Petra Öhult var en av alla Dud-föräldrar som har hjälpt till med loppisen. "När vi började packa upp kartongerna förra helgen var det hur mycket villhöver-grejer som helst".
Foto: Emma Eriksson
I utbudet fanns alla möjligheter, från att bygga en jättelik dinosaur till intensiva hockeymatcher vid soffbordet.
Foto: Emma Eriksson
Susanne Carlsson Ström från Dud
Foto: Emma Eriksson
I kassan fick loppiskunderna förhandla om priset med bland andra de tålmodiga kassörskorna Kristin Larsén och Marina Wdowsky.
– Man får visa vad man har tagit och så avgör vi vad det ska kosta. Vi kan inte ge bort saker gratis och vill man köpa fem cyklar kan man inte betala 50 kronor, förklarade Kristin Larsén.
Kristin Larsén och Marina Wdowsky har båda barn som dansar i DUD. De köslog om priset med kunderna i kassan. ""Vill man köpa fem cyklar kan man inte betala 50 kronor", förklarade Kristin.
Foto: Emma Eriksson