Efter ett år med det flexibla måltidssystemet på Nyköpings lasarett är turen nu kommen till Kullbergska sjukhuset. Fleximat innebär att patienten själv får välja mat från en menyn som består av huvudrätter, smårätter och efterrätter.
Under fredagsförmiddagen invigdes systemet i matsalen på stroke- och medicinavdelningen.
Vårdenhetschefen Senka Grozdanic hälsade alla välkomna. Sedan lämnade hon över ordet till Niklas Tranemyr, enhetschef Måltider.
– Jag tänker att all mat som hamnar i magen är medicin, sa han.
Projektledare Johanna Raland var också på plats för att önska måltidsvärdar och vårdpersonal lycka till.
Regionrådet Mattias Claesson (C) konstaterade i sitt invigningstal att arbetet inför detta sattes igång för över tio år då en politisk referensgrupp åkte runt tillsammans med tjänstemän, bland annat till Danderyds sjukhus och Örebro lasarett, för att titta på olika lösningar.
– Alla var överens om att vi inte kan ha det som vi haft det, sa han och syftar på att alla patienter inte är hungriga på beställning ett visst klockslag.
Niklas Tranemyr berättade att innan fleximat införde i Nyköping slängdes 164 gram mat per serverad portion. Efter införandet är siffran nere på 21 gram. Han hoppas på en liknande effekt i Katrineholm.
– Med det här systemet värmer man ju maten först när någon ska äta den, sa han.