Nedräkningen har börjat för klimatcyklisten Dorothee Hildebrandts avfärd. Siktet är inställt på Bryssel och de hundratals milen trampar hon för att uppmärksamma EU-valet.
– Jag vill slå ett slag för miljön inför valet. EU har varit bättre än Sverige på klimatfrågor och jag vill göra folk uppmärksamma på hur viktigt det är att EU fortsätter i samma anda, säger hon.
2022 cyklade hon till FN:s klimatkonferens i Egypten, en nära 1 000 mil lång tur som tog fyra månader. Med den erfarenheten i bagaget är inte Dorothee Hildebrandt särskilt orolig för de 500 milen hon nu ska cykla.
– Jag litar helt enkelt på att jag klarar det igen, eftersom jag har cyklat så långt förut, säger hon.
Hur har du förberett dig fysiskt?
– Jag har inte kunnat förbereda mig så mycket, eftersom det har varit vinter och kallt. Jag är ingen vintercyklare, för jag fryser för lätt om mina händer och fötter.
Inför avfärd har hennes trotjänare, elcykeln Miss Piggy, fått en rejäl genomgång. Sen har Dorothee Hildebrandt möblerat om packmöjligheterna.
– Förra gången hade jag en packning på 50 kilo och nu blir det kanske 5 kilo till. Jag ska ha två frontväskor med mat och batterier och andra cykelgrejer och en väska på styret. Sen har jag två väskor på bakhjulet och en liten väska på pakethållaren. Om man räknar ihop det blir det 55 liter bak och 35 liter fram. Jag har tagit bort cykelkorgen, för det lilla jag kunde ha i den hoppade ut om det guppade på dåliga vägar, förklarar Dorothee Hildebrandt.
Vad är den största utmaningen?
– De första tio milen till Askersund. Jag måste komma fram i tid, annars blir det svårt att hinna ner till Jönköping där jag ska delta i Naturskyddsföreningens kongress.
Hur tacklar du väder och vind?
– Om det regnar blir det fler pauser, men vinden är ett större problem. Då kommer man inte så långt som man vill.
Logistik är A och O på långturen och alla övernattningar i Sverige är redan ordnade hemma hos privatpersoner, eller gästgivare som hon själv kallar dem.
Den 3 juni räknar Dorothee Hildebrandt med att vara framme i Belgiens huvudstad. Den 9 juni ska hon själv rösta i EU-valet på svenska ambassaden.
På vilket vis gör din cykeltur till Bryssel skillnad för miljön?
– Om den gör skillnad vet man inte, men jag försöker allt jag kan och hoppas på att folk ska tänka efter och vara rädda om klimatet och rösta efter det, säger Dorothee Hildebrandt.