Domstolen: Rätt att inte ge brobidrag

Kommunen följde regelboken och bröt inte mot lagen när Forsa by nekades ekonomiskt stöd till ny bro. Det tycker Förvaltningsrätten i Linköping och dömer till kommunens fördel.

Invigningen av den nya vägbron var en stor tilldragelse i Forsa by tidigare i somras. På bilden samfällighetens styrelse: Eva Hersler, Annette Einar och Birgitta Bäckman.

Invigningen av den nya vägbron var en stor tilldragelse i Forsa by tidigare i somras. På bilden samfällighetens styrelse: Eva Hersler, Annette Einar och Birgitta Bäckman.

Foto: Carina Bergius

Katrineholm2019-07-23 20:21

Utgången i målet möts med besvikelse av styrelsen för Forssa Bruks vägsamfällighet.

­– Vi har kommit fram till att vi vill överklaga domen. Det handlar om så mycket pengar för så många människor i byn, kommenterar ordförande Eva Hersler.

Vägsamfälligheten hoppas därför på tillstånd att driva saken vidare i högre instans. Styrelsen har hos Kammarrätten i Jönköping begärt anstånd till den 26 augusti med att utveckla grunderna till överklagan.

Den nybyggda och länge emotsedda bron i Forsa by invigdes under festliga former i början av sommaren. Byborna har i många år kämpat för att få hjälp att finansiera antingen en reparation av den gamla, svårt sargade bron eller ett nybygge.

Alla instanser har dock sagt nej – även service- och tekniknämnden i Katrineholms kommun. Till slut tvingades byborna själva stå för de höga byggkostnaderna.

Ytterst var det en konsekvens av reglerna för statligt stöd till vägsamfälligheters verksamhet. Den enskilda vägen där bron ingår är 250 meter för kort för att omfattas av stödet. Slutligt ställd inför detta faktum, sökte samfälligheten kommunens hjälp. Bidragsansökan som service- och tekniknämnden avslog hösten 2018 avsåg 1,6 miljoner kronor.

Beslutet var felaktigt och orättvist, tyckte samfällighetens styrelse. Ordförande Hersler och kassören Birgitta Bäckman överklagade det med hänvisning till kommunallagens princip om alla kommunmedlemmars likställighet.

Till skillnad mot andra kommuninvånare, tvingades enskilda bybor här bekosta sin infrastruktur själva, påtalade de och yrkade att beslutet skulle upphävas.

Så blev det inte. Kommunen hänvisade i rätten till att avslaget beslutades enligt fullmäktiges riktlinjer för bidrag till enskilda vägar. Enligt riktlinjerna ges inte bidrag till upprustning och reparationer.

Då kommunen inte äger någon andel i vägsamfälligheten har den inget juridiskt ansvar för bron. Det faller på väghållaren, påpekade kommunen.

Förvaltningsrätten bedömer att nämndens beslut fattades korrekt utifrån riktlinjerna. Utan att kommentera lämpligheten i att neka samfälligheten bidraget, finner rätten inget som pekar på att likställighetsprincipen har åsidosatts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om