Järvenskolan city är till för elever med behov av olika sorters stöd och anpassningar. Skolinspektionen har bland annat hittat brister i elevernas skolgång. För att en elev ska få anpassad skolgång måste skolan ha gjort en utredning där anledningen till anpassningen motiveras. För ett fåtal elever har detta inte skett.
Det andra bristområdet är att några elever saknar åtgärdsprogram samtidigt som vissa med åtgärdsprogram saknar uppföljning.
Den tredje bristen rör skolans hantering av frånvaro. Skolan ska kontakta den frånvarande elevens vårdnadshavare samma dag, och starta en utredning vid långvarig frånvaro.
Den här kritiken är något som Margaretha Norling, verksamhetschef grundskola, ser allvarligt på.
– Vi har sett tecken på de här bristerna redan innan det här beslutet och har dragit igång ett arbete för att få bukt med de brister som finns. Sedan Magdalena Norin tillträdde som rektor i november har hon påbörjat arbetet med att se över Järvenskolan city, och Skolinspektionens beslut är ett kvitto på att det arbete som påbörjats måste göras klart så snabbt det bara går, skriver hon i ett pressmeddelande.
Ulrica Truedsson (S), bildningsnämndens ordförande, beskriver det påbörjade arbetet som välbehövligt.
– Men det har inte gett tillräckligt snabba resultat och behöver nu växlas upp. Även om beslutet slår fast att det finns mycket som fungerar väl så är de brister som lyfts fram oacceptabla.
Skolinspektionen finner däremot inga brister när det gäller skolans undervisning. "Den undervisning som bedrivs följer och omfattar respektive ämnes syfte och centrala innehåll samt att lärarna undervisar utifrån aktuell läroplan", skriver myndigheten i beslutet.
Det framkommer också att elever får stöd i form av extra anpassningar när behov finns.
Enligt Ulrica Truedsson har bristerna inte haft någon stor inverkan på elevernas möjlighet att få rätt stöd eftersom kritiken främst rör det administrativa arbetet.
– Bristerna handlar mycket om administrativa rutiner. I åtgärdsplanerna har man inte skrivit när man har gjort anpassningar eller när det har skett ändringar gällande anpassningar eller andra stödåtgärder. Undervisningen som eleverna fått har varit bra, eleverna har troligtvis fått det stöd de behöver, men det har inte dokumenterats på rätt sätt.
Senast den 16 juni ska bristerna vara åtgärdade enligt Skolinspektionen.