De som är dömda för mord, dråp, misshandel, människorov, barnpornografibrott, sexualbrott eller grovt rån är, enligt Susanna Kullman, inte välkomna i kommunens verksamhet. Och sedan 2018 måste alla också lämna utdrag ur brottsregistret vid anställning.
Men i samband med att Katrineholms-Kuriren söker efter en person som dömts för olaga frihetsberövande, gör vi en ny upptäckt.
Bland vikarierna finner vi en person som 2021 dömdes för tre köp av sexuell handling av barn. Barnet det gäller är en flicka i högstadieåldern.
Enligt tingsrätten har sms-konversationen, mellan mannen och flickan, varit konkret och handlat om tid och plats för att ha sex samt om olika priser för sexuella tjänster. Vid två tillfällen har mannen haft sex med flickan. Vid ett tredje tillfälle har det handlat om andra sexuella handlingar.
Påföljden blev villkorlig dom och 60 dagsböter om 180 kronor. Personen skulle också betala 30 000 kronor i skadestånd till flickan som han köpte sex av.
Enligt tingsrättens dom jobbade mannen inte i hemtjänsten när brottet begicks.
I kommunens hemtjänst finns i dag omkring 150 vikarier. Enligt Susanna Kullman gäller samma rutiner vid anställning – för vikarier såväl som för fast personal. Det innebär att enhetschefen ska titta på registerutdraget i polisregistret, och prata med minst två referenser.
– Vi gör vad vi kan utifrån aktuell lagstiftning och våra rutiner för att anställa rätt medarbetare som ger våra brukare stöd och omsorg med god kvalitet. Våra brukare ska känna sig trygga med oss. Jag förstår att det här väcker starka känslor, säger hon.
Här har man ju uppenbarligen inte tittat på registerutdraget, eller struntat i vad som står i det. Vad tänker du om det?
– Vi ser allvarligt på uppgifterna som ni presenterar. Vi har en tydlig rutin som alla chefer ska jobba utefter. Nya chefer får också en introduktion, där rekrytering ingår. Om vi får kännedom om att vi brustit i våra rutiner ska vi naturligtvis utreda det. Som jag tidigare har nämnt om fall där vi får kännedom om att brott har begåtts utanför jobbet behöver vi som arbetsgivare ta ställning till vidare hantering utifrån gällande arbetsrättsliga lagstiftningar. Detta görs i varje enskilt ärende och i samråd med kommunens HR-avdelning. Mer än så kan jag inte kommentera i ett enskilt ärende, säger Susanna Kullman.
Vet du mer? Tipsa oss reportrar.
Detta är fjärde delen i vår granskning av brott inom hemtjänsten. Läs fler delar här:
Del 1: Här är brotten som begåtts av personalen inom hemtjänsten
Del 2: Hans mammas smycken stals – hemtjänstpersonal utpekad