Det var under en fredagsförmiddag i början av juni som den kaotiska situationen snabbt eskalerade ombord på en av Sörmlandstrafikens bussar. När linjebussen rullade in i Katrineholm, skulle två kvinnliga busskontrollanter granska en av passagerarnas färdbevis.
Passageraren, som tryckt på knappen för att kliva av, kunde inte visa sin legitimation och enligt kontrollanterna kunde han heller inte skriva sitt namn och personnummer läsligt. Därför bad kontrollanterna busschauffören att inte öppna dörren vid nästa hållplats.
Den ena kvinnan har i förhör berättat att mannen, som är i 25-årsåldern, ska ha försökt dra med henne fram till chauffören för att se till att dörrarna öppnades men hon tog sig loss.
Istället blev det hennes uniformerade kollega som fick ta emot knytnävsslag i ansiktet från mannen, som sedan knäade henne mellan benen. Först när en annan passagerare ingrep, upphörde våldet mot henne.
Den nu dömde mannen har själv berättat att han bara ville ha tillbaka sitt busskort. Han kände sig inträngd och klaustrofobisk, han kunde inte andas och ville bara ut från bussen. Mannen har förklarat att han upplevde det som att han befann sig i en nödsituation och därför tog han nödhammaren och slog sönder fönstret i den bakre bussdörren. Han skar upp hela handen i samband med detta.
Trots att polisen var på plats bara några minuter efter larmet, hade mannen då hunnit försvinna från platsen.
Tingsrätten anser dock inte att det var någon nödvärnssituation och anser det ställt bortom rimligt tvivel att mannen oprovocerat misshandlat busskontrollanten.
Nu har mannen dömts av Nyköpings tingsrätt för två fall av våld mot tjänsteman samt skadegörelse. Brottslighetens straffvärde motsvarar två månaders fängelse, men mannen har dömts till skyddstillsyn och 60 timmar samhällstjänst.
Han ska även betala ett skadestånd på 10 000 kronor till busskontrollanten som han misshandlade.
En kvinnlig nämndeman är dock inte överens om ansvarsfrågan och i en skiljaktig mening till domen anför hon skäl till att frikänna mannen från samtliga åtalspunkter.
Bland annat uppger nämndemannen att hon inte anser att den nu dömde haft uppsåt att misshandla biljettkontrollanten. Istället menar hon att handlandet varit resultatet av en uppskruvad situation som mannen inte kunnat hantera på grund av sin funktionsvariation.