Intill Kullbergska sjukhuset finns ett lodrätt schakt 35 meter rakt ner i marken. Från schaktet sträcker sig en 900 meter lång svagt sluttande tunnel till Djulö gärde, där utloppet sker i ett dike. Tunneln svänger dock brant uppåt den sista biten och utloppet ligger 20 meter ovanför den lägsta punkten. Den är ständigt vattenfylld och är en livsfarlig miljö att vistas i.
I tunneln finns också en separat spillvattenledning, med hushållsavlopp från Laggarhult, logistikcentrum och sjukhusområdet som transporteras vidare till reningsverket Rosenholm. I den stora infrastruktursatsning som Sörmland vatten nu gör i samarbete med kommunen och med bidrag från Amazon web services, ska tunneln förlängas med cirka 800 meter.
Den nya delen byggs preliminärt mellan dammen på Fågelgatan vid logistikcentrum och sjukhusområdet, med liknande metoder som när man bygger vägtunnlar. Målet är att slippa översvämningar på Lövåsenområdet vid kraftiga skyfall och att rena regnvattnet.
– Den här tunneln skulle kunna leda vattnet från logistikcentrum till Djulösjön, i stället för att leda till Näsnaren som det ser ut idag. Men innan vi gör en sådan stor investering, så måste vi rena vattnet från staden. Det följer med skräp och fimpar rakt ut i Djulösjön idag tyvärr, säger Linda Aldebert, kommunekolog.
Den befintliga tunneln, byggd 1977, har vissa bekymmer. Sand och finare material följer med dagvattnet ner i tunneln och sedimenterar där, och sjunker till botten. Cirka tio ton sediment samlas på botten varje år och det är mycket omständigt att suga upp, samtidigt som det ställer höga krav på arbetsmiljön.
– Hösten 2015 gjorde vi på Sörmland vatten ett underhåll på pump, nedstigningsstegar och luckan för att stänga inloppet. Vi besiktade den del av ledningen där vi kom åt och passade även på att rensa sediment cirka 25 meter in i tunneln, säger Per Ivarsson, affärsområdeschef på Sörmland vatten.
Linda Aldebert ser möjligheter att ytterligare avlasta Näsnaren genom att koppla på fler områden, främst på Lövåsen, till den nya tunneln. Samtidigt behöver ledningsnätet rustas, vilket totalt är en jätteinvestering för skattebetalarna.
– Vi kommer att konstruera om utloppet vid den nya våtmarksanläggningen, så att man enklare kan rensa den och ta bort föroreningar och skräp, säger Linda Aldebert.