Tillslag mot gymmen – sex misstänks för brott

I förra veckan fokuserade polisen särskilt på gymmen i Katrineholm. Nu misstänks sex unga män för dopingbrott och två av dem misstänks dessutom för ringa narkotikabrott.

Anna Norling, platschef på gymmet STC i Katrineholm, välkomnar polisens insats.

Anna Norling, platschef på gymmet STC i Katrineholm, välkomnar polisens insats.

Foto: Pontus Lundahl/TT, Joachim Sorbe

Katrineholm2022-02-28 17:02

Med både civila poliser som arbetade "under cover" och uniformerad personal på gymmen, kunde katrineholmspolisen skriva sex anmälningar om dopingbrott i förra veckan. 

Det rör sig om sex olika män som nu misstänks, alla mellan 20 och 30 år gamla. Två av männen i 20-årsåldern misstänks för både dopingbrott och ringa narkotikabrott. 

– För tre år sedan började vi samarbeta med gymmen och vi hade intentionen att börja arbeta mot dopingbrott. Men sen kom pandemin som gjorde att det blev försenat, vi kunde inte ha utbildningar som vi hade tänkt. Men nu har pandemin lättat och vi tyckte att det var lämpligt att vi körde igång, säger polisen Therese, som var insatsledare under dopinginsatsen. Hon vill inte ha sitt efternamn i tidningen. 

Insatsen pågick i två dagar och innehöll både civila poliser, klädda som vanliga gymbesökare och uniformerade.

– Det är ganska svårt att jobba med dopingbrott. En del handlar om underrättelser, man ser hur någon utvecklas, bygger muskler väldigt fort på kort tid och det finns andra tecken, som acne. Men som vid narkotikabrott pratar vi också med personer, där vi har misstankar. 

Therese säger att polisen inte direkt hade några förväntningar på hur utfallet, hur många anmälningar, insatsen skulle ge. 

– Vi har inte jobbat så mycket med doping tidigare, vi visste inte. Sex anmälningar tycker vi är "bra", men "bra" låter ju fel i sammanhanget. Många vi har pratat med på gymmen när vi kommit in i uniform har tyckt att det varit bra att vi kommer, det talar för att det behövs, säger hon. 

Varför man dopar sig finns det många förklaringar till, tror hon. 

– Dels utgår det från utseendeideal, krav på att man ska vara vältränad, dels kan det vara att man ska tävla. Kanske dålig självkänsla också, man vill ha snabba resultat av träningen. 

Gymmen i Katrineholm samarbetar inom projektet "Prodis - 100 % ren hårdträning", där även polisen och kommunens öppenvårdsmottagning Mercur medverkar, berättar Anna Norling, platschef och instruktör på gymmet STC i Katrineholm. 

Hon säger att gymmen inte i förväg vet när tillslagen sker. 

– Men det är jättebra att de gör dem. Jag upplever inte att våra medlemmar blir oroliga, jag tror snarare att de tycker att det är bra. Polisen gör det här ganska diskret, men det är klart, för dem som tar preparat är det en väckarklocka, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!