I slutet av oktober damp Ericsbergs planer på en vindkraftspark, mellan Laggarhult och Jättorp, ned som ett brev på posten. I området planeras det för åtta vindkraftverk, med en höjd på 250 meter. Efter beskedet har reaktionerna varit många hos katrineholmarna.
Nu kan Kuriren avslöja att kommunen på ett samrådsmöte mellan Ericsberg, företagets konsult Renewable Sweden och länsstyrelsen, som hölls i slutet av september förra året, uttryckte sig positiv över placeringen av den tilltänkta vindkraftsparken. Det trots att det rörde sig om ett samråd i ett mycket tidigt skede och där kommunen i formell mening ska lämna synpunkter på förslaget i ett senare skede.
I ett tidigare okänt dokument, med minnesanteckningar från mötet, har följande notering gjorts utifrån kommunens synpunkter:
"Överlag är inställningen till projektet att placeringen är en bra plats för en vindkraftspark. RS kan kontakta Magnus Runesson på kommunen angående detaljplanelagt område för verksamheter som planeras vid västra delen av projektområdet".
Skrivningen har fått Björn Wahlund, gruppledare för Liberalerna i Katrineholm, att ifrågasätta den demokratiska tågordningen.
– Jag tycker att det är knepigt att man föregår en demokratisk process genom att uttala sig på det sättet. Det är inte första gången kommunen gör så, ibland tecknar man avtal utan att det är förankrat, hävdar Björn Wahlund.
När kommunens nya översiktsplan skulle antas ansåg Wahlund att de borde ha pekat ut lämpliga områden för vindkraft i planen.
– Det ville man inte då man ansåg att det kan variera över tid. Men man kan inte å ena sidan säga att det är svårt att peka ut områden, när man å andra sidan säger till en som vill etablera sig att det här är ett bra område för vindkraft. Det stör mig, säger Björn Wahlund.
Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande, var själv inte med på samrådet. Han säger dock att syftet med mötet var att göra medskick till Ericsberg om vad som behövs i miljökonsekvensbeskrivningen, underlaget som tas fram för att få en helhetsbild av vilken miljöpåverkan vindkraftsparken väntas ha. Det handlar bland annat om påverkan på elektromagnetiska fält och infraljud.
– Jag vet inte vad som har sagts på mötet eller i vilken kontext, men från vår sida har vi varken tagit ställning för eller emot, naturligtvis inte så tidigt som när mötet genomfördes. När miljökonsekvensbeskrivningen är klar ska vi yttra oss över det som framkommer. Vi är myndighetsutövare och oavsett vilken anläggning som ska byggas måste det hanteras på ett professionellt sätt, säger Johan Söderberg.
Samhällsbyggnadschefen Magnus Runesson var en av fyra tjänstemän från kommunen som medverkade på mötet. Liksom kommunstyrelsens ordförande anser inte toppchefen att uttalandet som gjordes var att föregå den demokratiska processen.
– En del tänker sig att vindkraftverk bör placeras så långt bort som möjligt, men då är det oftast orörd och naturrik mark som behöver tas i anspråk. Här har vi redan en riksväg alldeles intill som för med sig buller. Dessutom planeras nu ett större verksamhetsområde på Malmsheden, öster om riksvägen. Utifrån det tycker vi inte att det känns helt fel att man placerar några vindsnurror där, säger Runesson.