Direktören nätshoppar på kontorstid – bryter mot policy

Katrineholms kommundirektör, Sari Eriksson, använder kommunens mejl i samband med privat nätshopping. Hon bryter därmed mot kommunens egen policy. Tidningens granskning visar också att Eriksson shoppat under kontorstid.

Sari Eriksson, kommundirektör, använder sin jobbmejl för att nätshoppa, trots att policyn anger att så inte bör ske. Här syns flera av de beställningar som hon har gjort under 30 dagar.

Sari Eriksson, kommundirektör, använder sin jobbmejl för att nätshoppa, trots att policyn anger att så inte bör ske. Här syns flera av de beställningar som hon har gjort under 30 dagar.

Foto: Stina Järperud (montage)

Katrineholm2020-12-03 18:03

Katrineholms-Kuriren har begärt ut och granskat Sari Erikssons mejllogg under 30 dagar. Erikssons mejlkorg är stor och innehåller tusentals poster. Viktiga protokoll, kallelser och kommunikation med Erikssons underställda blandas med mängder av reklam om bland annat skönhetsprodukter och mode, men även många orderbekräftelser, leveransbesked och privata fakturor. Dessa har hon fått efter att hon som privatperson beställt varor på internet, och uppgett sin jobbmejl. 

Tidningens granskning visar att viss nätshopping skett under kontorstid. När en order på internet lagts kommer vanligtvis en mejlbekräftelse kort därefter. 

Onsdagen den 11 november, klockan 13.29, fick Eriksson en sådan från Brarabatt.com. Tisdagen den 24 november, klockan 13.02, inkom en orderbekräftelse från Pinkorblue.se. Dagen efter, klockan 15.18, mottog kommundirektören en orderbekräftelse från Boozt.com. 

Fredagen den 30 oktober, klockan 15.52 var det dags igen. Då fick kommundirektören en orderbekräftelse från Bluebox.se. Utöver dessa finns det omkring tio orderbekräftelser som inkommit utanför kontorstid. 

I kommunens informationssäkerhetspolicy finns ett avsnitt som berör de anställdas e-post. Där går det att läsa: "E-postsystemet är ett arbetsverktyg och bör inte användas för privat bruk". Trots policyns avrådan om att inte använda jobbmejlen för icke arbetsrelaterade ärenden, framkommer en tydlig bild av att Sari Eriksson inte följer policyn. 

Hur ser du på det?

– Policyn är från 2013 och i den står det att man inte bör använda sin jobbmejl till detta, men det står inte att man inte får använda den. Sedan är den här policyn gammal och en ny ska tas fram. Där finns inte den här skrivningen kvar, säger hon. 

Du ser ingen risk med att dina privata beställningar blandas ihop med kommunala fakturor?

– Absolut inte. Nu blir det här väldigt tokigt måste jag helt ärligt säga eftersom du frågar om mitt privatliv. Men jag kan säga att de fakturor jag får privat är i Klarna, och de fakturor jag attesterar i jobbet är i vårt ekonomisystem. 

Vi har sett att du beställer vissa varor under kontorstid. Hur ser du på det?

– Jag vet inte vilka beställningar du tänker på. 

Tisdagen den 24 november beställde du exempelvis något från Pinkorblue.se klockan 13.02 och fick en bekräftelse. 

– Jag har också lunch som alla andra och oreglerad arbetstid. 

Den 30 oktober klockan 13.52 fick du också en orderbekräftelse från Bluebox.se. 

– Det är dumt att titta på det jag har mottagit för då får du göra antaganden om när jag har lagt min beställning. Om du ska göra sådana antaganden tycker jag att du ska titta på när jag har lagt mina beställningar. 

Hur mycket arbetstid lägger du på att shoppa på nätet?

– Jag lägger inte arbetstid på att shoppa på nätet. Det gör jag verkligen inte. 

Anser du att trovärdigheten kan påverkas i din roll som kommundirektör när du använder din jobbmejl för privat bruk? 

– Min kommentar är att om man ska utvärdera mig så får man utvärdera det jobb jag gör. 

Kommundirektören medger att viktiga jobbmejl kan komma bort eftersom mängden e-post är stor. Men eftersom både hon och hennes sekreterare går igenom e-posten flera gånger per dag anser hon att risken är liten. 

– Jag hoppas att jag hanterar alla viktiga mejl och jag tror att jag gör det, säger Sari Eriksson. 

Policy för e-post

I kommunens informationssäkerhetspolicy om e-post går det bland annat att läsa: 

"Det är viktigt att tänka på att meddelanden via e-post omfattas av bestämmelser om offentlighet och sekretess på samma sätt som med traditionella handlingar. 

Du uppträder som representant för kommunen när du använder kommunens e-post.

Ange alltid ett relevant ämne i ämnesraden för meddelandet, för att klargöra för mottagaren vad denne kan förvänta sig för innehåll i e-posten." 

Källa: Katrineholms kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!