Försäljning på nätet – kan dyka upp i deklarationen

Idag är det mer vanligt att sälja second hand på olika plattformar. Nu i deklarationstider kan det vara många som missar att dessa typer av köp kan behöva deklareras. "Det är en inkomst som man själv ska föra in i deklarationen", säger Åsa Ekström på Skatteverket.

I och med årets deklaration, har det uppkommit frågetecken kring att säljplattformars uppgifter finns med i specifikationen. "Det kan stå i deklarationen att Skatteverket har fått in uppgifter från exempelvis Sellpy", säger Åsa Ekström.

I och med årets deklaration, har det uppkommit frågetecken kring att säljplattformars uppgifter finns med i specifikationen. "Det kan stå i deklarationen att Skatteverket har fått in uppgifter från exempelvis Sellpy", säger Åsa Ekström.

Foto: Fialotta Bratt

Katrineholm2024-03-25 18:03

Från och med 1 januari 2023 infördes EU-direktivet DAC 7. Vilket menas att plattformsoperatörer, exempelvis Tradera och Sellpy, blev skyldiga att leverera kontrolluppgifter till Skatteverket. Det som ska levereras från plattformarna är vilka personer som har använt sig av plattformen och hur mycket inkomst varje person fått under året. 

– I år är det första gången som vi har fått in kontrolluppgifter från de svenska plattformsoperatörerna. Det kan stå i deklarationen att Skatteverket har fått in uppgifter från exempelvis Sellpy, men en summa med ersättningen står inte med, säger Åsa Ekström, samordnare på Skatteverket. 

Detta kan därför skapa förvirring och oro hos en del privatpersoner, som sålt några få saker under året. Dessa uppgifter kring vilken ersättning man fått ut under året kommer att synas under "Mina sidor" på Skatteverkets hemsida under april. 

undefined
Åsa Ekström, samordnare på Skatteverket, menar att det är allt vanligare att sälja second hand och att många inte kommer upp i vinsttaket på 50 000 kronor. Men att det är bra att notera för sig själv under året, ifall småsummorna drar iväg.

När man säljer varor på dessa plattformar är det viktigt att veta hur ofta man får sälja och hur mycket man får gå i vinst, innan man blir skyldig att deklarera till Skatteverket. Åsa berättar att det finns ett vinsttak på 50 000 kronor. Om man som privatperson säljer varor på second hand-sajter några få gånger om året och inte kommer upp i summan, behöver man inte deklarera detta. Men säljer man varor mer regelbundet, eller kommer över vinsttaket på 50 000 kronor är det ett måste att deklarera för vinsten. Mer om det finns på Skatteverkets hemsida. 

Är man osäker på om man kommer upp i vinsttaket, tipsar Åsa om att redovisa för sig själv när man säljer varor på sådana typer av hemsidor. Då får man en tydlig överblick över hur mycket man har gått i vinst med under året och vet därför om man ska deklarera eller inte. 

Tror du att privatpersoner är införstådda i att deklarera sådana eventuella vinster?

– Just nu är det mycket prat om deklaration och DAC 7, både från Skatteverket och mediernas sida så tror jag att många har kännedom och kunskap om det. Det är en inkomst som man själv ska föra in i deklarationen och visst kan det finnas okunskap eller att detta glöms bort när man ska deklarera, säger Åsa Ekström. 

Datum för deklaration:

3 april: Sista dagen att godkänna din deklaration, utan att ändra, eller lägga till uppgifter för att få ditt slutskattebesked och eventuella skatteåterbäring under april. 

9-12 april: Skatteverket betalar ut skatteåterbäringen till dig som har genomfört och godkänt deklarationen digitalt. 

2 maj: Deklarationen stänger, du bör ha deklarerat innan detta datum. 

4-7 juni: Skatteverket betalar ut återbäring till dig som deklarerade senast 2 maj.

Källa: Skatterverket 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!