Digitaliseringens genombrytande kraft på samhällets alla områden är ett faktum. Under gårdagen diskuterades detta på Ericssons Framtidscenter.
Ett 30-tal deltagare från flera industriföretag, bland annat SKF och Finja betong, befann sig på plats för att se hur de kan använda sig av digitaliseringen.
– I förmågan att ta sig an detta ligger själva konkurrenskraften framöver, säger Mikael Klintberg från Automation Region som talade.
– Det händer grejer hela tiden och man måste bestämma sig för om det betyder något för mig, eller om det bara är larv, säger Mikael Klintberg och syftar bland annat på Nikes självknytande skor som lanserades förra året eller butikskedjan Wal-Marts drönarleveranser.
Digitaliseringens effekter har bland annat gjort att Scania inte längre främst säljer lastbilar utan istället så kallad fleet management, alltså tjänster där de coachar chaufförer i logistik, menar Mikael Klintberg.
– På samma sätt har Volvo mer blivit tjänsteleverantörer än bilförsäljare. Allt färre ungdomar vill köpa sin egen bil, istället hyr de den, säger Klintberg.
Peter Gustavsson, ansvarig för kvalitet och miljö på Finja Prefab, som gör betongelement, var en av åhörarna.
– Jag är inte duktig på datorer själv men vet att det finns enorma möjligheter i digitalisering som hjälpmedel och konkurrensmedel, säger Peter Gustavsson.
Han har själv vissa idéer som främst rör förenklingar, snabbhet och säkerhet där digitaliseringen kan hjälpa till.
Mikael Klintberg beskriver automation och digitalisering som en väldigt viktig pusselbit för att få till saker och ting.
– Digitalisering slår genom hela samhället, det är en ny infrastruktur, säger han.