Vad är en riktigt bra hamburgare och hur ska den smaka?
Det var ingen svår fråga för katrineholmaren Per Ehrlund, som i april släppte en bok om just hamburgare. Boken heter "52 burgare".
Han förklarar att en god burgare ska ha ost på båda sidor. Sedan krävs det inte så mycket mer för att göra katrineholmaren nöjd.
– En bra burgare utmärks av ett bra kött och ett hembakat bröd, som absolut ska grillas eller få en rostad yta för att få lite crunch. Jag tycker att man endast ska använda få tillbehör i burgaren. Jag föredrar ett penseldrag med barbecuesås, isad silverlök och en bra majonnäs.
54-åringen avslöjar en hemlighet som gör en smashed burger till en vinnare på tallriken.
– När man vänder hamburgaren ska man smeta på lite yellow mustard. Senapen ger en högre karamellisering och förstärker smaken i nötköttet. Det smakar inte senap.
För Per Ehrlund är den godaste traditionellt grillade burgaren svårare att peka ut. Han föredrar att mala köttet själv och lägger stor vikt vid blandningen.
– Jag brukar köra på 80 procent högrev och 20 procent bra fet bringa. Av totalvikten tillsätter jag tio procent animaliskt fett.
Något som är förbjudet på en burgare?
– Senap och ketchup. Det passar inte in. Det finns så mycket annat att lägga på. Jag vill få fram bra smaker till burgaren. Gärna lite syrligare barbecuesås i botten. Om man vill piffa till burgaren lite kan man ha avokadokräm eller majonnäs. Jag kan lägga på någon tomat eller isad silverlök. Det är lite enkelt men jag tycker man ska känna allt som finns i burgaren. Sedan finns det burgare som jag kallar "herrejösses-burgaren" som har på allt och det kan vara gott det också. Men då tappar man lite känslan av köttet.
– Köper man vanlig nötfärs i affären kan man ju kanske gosa till den lite.
Det finns lite olika meningar om hur man ska tillaga hamburgaren på bästa sätt. Vissa menar att det är bättre att steka eftersom man då behåller fettet och smakerna kvar, men grillmästaren Per Ehrlund håller inte riktigt med.
– Jag skulle säga att stekning är att föredra när det gäller färdigköpta burgare. Om man gör egna burgare på färs och använder sig av en fördjupning i mitten av burgaren är det mycket bättre att grilla. Om färsen får ligga i plastfolien i kylskåpet under 15-20 minuter blir det en kemisk effekt med salt och kött som binder vätskan och gör att det inte rinner ned i glöden. Ute vid grillen händer det lite mer saker, det är mer dofter och kan ge bättre smaker.
– Många gör felet att inte ha tillräckligt hög värme när man grillar. Gallret måste vara rent och borstat. Då blir det en fin karamelliserad yta som gör att burgaren släpper från gallret. Det är hemligheten.
Per Ehrlund, 54, är nog ändå mest känd för att ha blivit tvåa i TV4:s tittarsuccé Grillmästarna. Han är även tävlat i New Yorks största matlagningstävling för amatörer, där han tillsammans med sin kompis Christer slutade på fjärde plats. Så till den oundvikliga frågan; kan man grilla året om?
– Man grillar året om.
Rösta
Vilken är din favoritburgare? Rösta fram Katrineholms bästa burgare på kkuriren.se.