Vilka är Miljöpartiets tre viktigaste frågor?
– Vi har flera viktiga frågor och egentligen är det två övergripande. Det är att skapa ett klimat- och miljömässigt resilient (uthålligt) Katrineholm och ett Katrineholm som också är socialt hållbart.
Vad har ni som oppositionsparti gjort för att försöka få igenom er politik?
– Vi har skrivit motioner, debattartiklar, debatterat i kommunfullmäktige och jobbat ganska mycket på sociala media för att nå ut till våra väljare och till befolkningen som helhet. En av de frågor som vi kämpat för är skogen och vi vill att kommunen tar ett policybeslut om att vi inte ska bygga på åkermark. På sikt kommer vi behöva producera mycket mer livsmedel i Sverige än vad vi gör i dag.
Intresset för klimatfrågan har ökat rejält de senaste åren. Men trots det har Miljöpartiet det lägsta stödet. Varför är det så?
– Jag tror det finns flera orsaker. En är att när det gäller riksnivå, som även spelar en stor roll för hur vi hamnar i kommunen, så är det i stor utsträckning en fråga om regeringsmakten. M, KD och SD inser att de måste blir större än den rödgröna sidan och ett sätt att göra det är att försöka trycka ut MP ur riksdagen. Vi märker en negativ campaigning och många attackeras om man går ut och säger att man ska rösta på Miljöpartiet.
Det har inte att göra med er politik, att den anses vara för smal?
– Nej, jag tror inte att problemet är att vår politik är för smal. Jag tror snarare det handlar om att vi måste utgå från klimat- och miljöfrågorna och därifrån utveckla resten. Det tycker jag vi har gjort, men det gäller också att nå ut med det.
Arbetslösheten är hög i Katrineholm. Enligt Nicklas Adamsson har kommunen haft svårt att möta behovet från dem som står längre från arbetsmarknaden. Ett sätt att lösa det problemet skulle vara att genom återbruk skapa fler arbetstillfällen, säger han.
– Att ta tillvara på saker, laga och bygga om kräver arbetsinsatser från människor.
För att skapa trygghet, minska segregationen och öka den vuxna kontakten med barn och ungdomar vill MP att varje stadsdel i kommunen ska ha en fritidsgård.
Att driva flera fritidsgårdar kostar pengar. Har ni räknat på vad det skulle kosta?
– Nej det har vi inte. Vi vill ta med det här i diskussionen vad gäller tänkvärda lösningar för att hitta sätt att hantera till exempel segregation, arbetslöshet och den utsatthet som många ungdomar upplever idag.
Ni vill också se om det går att införa avgiftsfri kollektivtrafik i kommunen. Hur ska det finansieras?
– Vi vill göra ett försök med det. Vi behöver se över hur man gjort i andra kommuner och hur man finansierat det där, så jag har inget svar på det i dag.
Vad behövs för ett levande centrum?
– Jag skulle gärna vilja att det kom i gång verksamheter som är öppet på kvällar och helger. Nu när man går ut med hunden på kvällen ser man hur dött det är. Något skulle behövas för att locka människor till torget och där tror jag att politiken måste vara lyhörd. Jag tror inte att det så kallade guldhuset skulle gynna centrum, utan det handlar mer om människor och verksamheter så att man får aktivitet på torget.
Det är många som går ut nian utan gymnasiebehörighet. Hur ska man vända det?
– En viktig fråga som vi lyfter fram inför valet är att all verksamhet som har med barn och unga att göra ska anpassas efter barn som har NPF-diagnoser. Ofta visar det sig att även barn som inte har diagnoser gynnas av lugnare miljöer, mindre grupper och att man försöker hitta olika sätt att pedagogiskt lära ut saker i skolmiljö. Vi vill att alla rektorer ska ha den här kunskapen och att man också jobbar aktivt ut mot lärarlagen för att i allt större uträckning bemöta eleverna på ett riktigt sätt.
Hur ska man få fler att börja jobba inom vård- och omsorgen?
– Jag tror att man måste göra hela det området mer attraktivt. Ett sätt kan vara att man sänker arbetstiden med bibehållen lön. Sen om det är för en viss ålder eller inte det får man titta på.
Men då krävs det mer personal och pengar.
– Ja, men det handlar alltid om prioriteringar. Det första man behöver göra att verkligen titta på det och börja räkna, vad kostar det att ha det som vi har det i dag och vad kostar det om vi skulle göra olika typer av förändringar. Det kan vara så enkelt som att ge de anställda större möjlighet att påverka sina arbetstider. Det är inte bara lönen, även om den är viktig, som avgör om en arbetsplats är attraktiv.