Det finns flera irritationsmoment i trafiken, både när det gäller samspelet mellan andra trafikanter och hur våra vägar är utformade.
På uppdrag av drivmedelsföretaget Circle K har Kantar sifo, genom en undersökning, kartlagt vilka typer av beteenden som bilister stör sig allra mest på i trafiken. Sörmländska bilförare irriterar sig mest på när medtrafikanter inte håller tillräckligt avstånd till framförvarande fordon. Hela 53 procent uppger detta som det största irritationsmomentet, och kvinnorna tycker det är ännu värre än männen.
På andra plats hamnar avsaknad av blinkers. I Sörmland stör sig nämligen en stor andel bilförare på sina medtrafikanter när de inte blinkar i en rondell. 48 procent har uppgett att det är vad man stör sig mest på, vilket är en bra bit över riksgenomsnittet på 37 procent.
– Då det verkar som att de flesta av oss anser att 'alla andra' gör fel i trafiken, är det kanske på sin plats med lite självrannsakan. Jag kan villigt erkänna min egen frustration över att blinkers i rondeller verkar synnerligen svårt att få till för många, säger Erika Söderlund, kommunikationschef på Circle K.
Katrineholmaren Inge Norrman är en av dem som stör sig på brister i rondellblinkandet, men även på hur våra gator är utformade.
– Det som retar mig mest är alla farthinder, sedan när folk kör in och ut ur rondeller utan att blinka, säger han.
Frun Gunilla Norrman är aningen vassare i sin kritik.
– Det är high chaparral. I Stockholm släpper man fram folk, även om det är hetsigare där. Här är det "jag ska komma fram fortast".
Kompisen Ewa Törnberg vill dock passa på att berömma katrineholmarna, även om hon själv inte kör bil längre.
– Jag måste säga att många är väldigt duktiga på högerregeln i den här stan, säger hon.
På tredje plats över vad folk stör sig mest på kommer att någon kör för långsamt. Hela 36 procent av invånarna i länet uppger att de stör sig mest på det, vilket också är en bra bit över riksgenomsnittet, vilket ligger på 24 procent.
Däremot är det inte lika många som stör sig på att medtrafikanter pratar i mobiltelefon under körning, jämfört med riket. I Sörmland är det endast 30 procent, medan siffran för riket ligger på 48 procent.