I samband med att två klasser på Duveholmsgymnasiet läste kurserna sociologi och etnicitet och kulturmöten fick de i uppgift att göra ett projekt om olika kulturer.
Idén till projektet fick läraren Sara Book efter samtal med eleverna.
– Vi kom att prata om hur de sällan stöter på eller pratar om andra kulturer, även om det finns elever med kunskap om detta på samma skola. Jag kände att det här projektet var en chans att ändra på det, säger hon.
Tillsammans med kollegan Anette Florentinson-Holm och integrationspedagogen Magdalena Sundbom kom de på att de två samhällsinriktade klasserna skulle intervjua språkintroduktionsklasserna och vice versa.
Intervjuerna var till genomförandet strikt vetenskapliga och har i efterhand noggrant transkriberats. Delar av de transkriberade intervjuerna överfördes sedan på planscher, som nu utgör utställningen "Mer lika än olika". Under vernissagen var det sångframträdande med både svensk och syriansk folkmusik. Projektet ledde både till roliga insikter om kulturkrockar och allvarliga tankar kring integration.
– Jag har fått mer inblick, både i hur somalisk kultur fungerar och hur det känns att komma till Sverige och möta vår kultur, säger den deltagande eleven Fanny Malm.