Deras idé får sjövattnet att flöda i rabatterna

Själva tycker de inte att utmärkelsen är något att yvas över. Men faktum är att deras lösningar gjort kommunens bevattning både effektivare och miljövänligare.

Magnus Rostedt och Michael Antonsen prisades för sina lösningar för att effektivt kunna bevattna kommunens träd och perenner med sjövatten. Här står de vid en av tankarna som fått en effektivare pump.

Magnus Rostedt och Michael Antonsen prisades för sina lösningar för att effektivt kunna bevattna kommunens träd och perenner med sjövatten. Här står de vid en av tankarna som fått en effektivare pump.

Foto: Rebecka Jonsson

Katrineholm2020-07-20 10:15

Varje år delar service- och tekniknämnden ut interna idépriser till anställda som bidragit till exempelvis förenkling av arbetsuppgifter, tidsbesparing eller bättre arbetsmiljö.

En av årets pristagare var en trio herrar som gjort att kommunens bevattning kan ske på ett effektivare sätt. Det handlar om de tusenliterstankar som parkarbetarna använder för att vattna träd och perenner.

undefined
Kommunen vattnar med sjövatten från tankar vars effektiva pumpar drivs via bilens cigarettändaruttag.

Sedan ett par år tillbaka används sjövatten i stället för dricksvatten i tankarna.

– Vi vill föregå med gott exempel. Vi har ju bevattningsförbud under dagtid, säger Michael Antonsen, parkintendent.

Men att få in sjövattnet i tankarna, och sedan få ut det vid bevattningen, fungerade inte särskilt bra. 

– Det tog lång tid att fylla tankarna och man behövde ha med sig ett bensindrivet elaggregat för att driva pumpen när man skulle vattna.

Michael Antonsen slog då sitt kloka huvud samman med Magnus Rostedt på Sportcenter och Torbjörn Carlson som jobbar på förvaltningens verkstad. Resultatet blev en "trimmad" pump vid Djulösjön, som gör att tusenliterstanken kan fyllas på några minuter.

undefined
Vid Djulösjön finns ett pumphus där sugpumpen modifierats för att snabbare kunna fylla vattentankarna.

Vattentankarna på bilarna skulle sedan förses med bättre pumpar.

– Där fick vi fundera lite. Jag tänkte, var finns det driftssäkra pumpar, jo i båtar. Så vi köpte in några båtpumpar i mässing som håller bra. De har en elmotor som driver ett litet skovelhjul. Hjulet kostar bara 150 kronor om det behöver bytas.

Pumpen drivs genom en sladd till bilens cigarettändaruttag. Nu behövs inte längre något separat aggregat.

undefined
Michael Antonsen visar upp sladden som kopplas till bilens cigarettändaruttag.

Resultatet av arbetet har totalt sett blivit en effektivare och miljövänligare bevattning. 

Förändringarna som Michael Antonsen och de andra "uppfinnarna" gjorde, såg de själva bara som en del av de ordinarie arbetsuppgifterna. De tänkte inte mer på saken, förrän de plötsligt blev prisade av nämnden.

– Då blev vi lite förvånade. Vi tyckte inte att det var så märkvärdigt. Vi hade ju bara fixat en pump och några tankar. Jag är nog lite av en problemlösare, jag försöker hitta brister och rätta till dem, hitta lösningar, säger Michael Antonsen.

Idépristagarnas belöning är 10 000 kronor som får användas till att vidareutveckla förbättringsarbetet i arbetslaget.

– Vi hade tänkt åka på studiebesök till olika kommuner, men det går inte nu på grund av corona, så vi får ta ett nytt beslut i höst vad pengarna ska användas till.

Karta: Katrineholms kommun, Service- och teknikförvaltningen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!