Semlesäsongen har pågått sedan trettonhelgen och håller på ända till påskveckan. Men trots att säsongen är lång och att fettisdagen ännu inte har infallit bakas semlor för fullt på flera håll i Katrineholm. Det traditionella bakverket kan nu se ut på flera olika sätt och nästan alla kaféer i stan har flera olika sorter. Den senaste sorten är wrapsemlan som innehåller samma typ av grädde och mandelmassa som i en traditionell semla, enda skillnaden är att brödet är tunt.
– Degen ska inte jäsas och den ska kavlas ut riktigt ordentligt innan den åker in i ugnen i ett par minuter. Efter det måste den läggas i plastpåse för att den inte ska bli torr, då går den sönder när den ska rullas ihop, säger Christer Olsson som driver Sultans i Katrineholm.
Sultans är ett av de lokala kaféerna som säljer den nya typen av semla, Hembagarns konditori är ett annat.
Trenden att göra semlor i form av en wrap är några veckor gammal. Det var Tösses konditori i Stockholm som startade trenden och där utanför är det vissa dagar kö hela vägen ut på gatan för gräddfyllda rullar. Efter detta spred sig nyheten ordentligt på sociala medier. På Sultans i Katrineholm har inte kön varit riktigt lika lång, men det har funnits efterfrågan och de semlor som gjorts har också sålts.
Bland dem som smakat den nya semlesorten verkar intrycket vara positivt. Men bland dem som bakar den är uppfattningen mer nyanserad.
– Jag hoppas att det är en fluga. Den tar dubbelt så lång tid för oss att göra. Det tar lång tid att vika och sedan måste man lägga något ovanpå för att de ska hålla ihop, säger Therese Wallin på Sultans.
Hennes kollega Christer Olsson tror dock att wrapen är här för att stanna.
– Ja, det tror jag. Speciellt i storstäderna. Där ser man ju hur folk äter i farten och då är den här perfekt, säger han.
Förutom den nya wrapen finns även semlor med vaniljkräm i, i stället för mandelmassa, semlor med annan vetedeg, semlor där grädden är blandad med lingon och semlor som helt enkelt är små till storleken.
– Vad som kommer nu vet jag inte. Jag såg inte den här wrapen komma heller. Tydligen har det kommit en korvbrödsemla, men den såg inget vidare ut så den kommer inte vi ta efter, säger Christer Olsson.