Dementa börjar skypa

Boende på Norrgläntans demensboende kommer snart att kunna skypa med sina anhöriga. Tanken är att de boende lättare ska kunna hålla kontakten med anhöriga som bor långt bort.

Katrineholm2012-09-01 10:00

För några dagar sedan lämnade kommunchefen Mattias Jansson över en Ipad till Norrgläntans demensboende.

Camilla Söderman, områdeschef på Norrgläntans demensboende, ser många fördelar med den nya tekniken.

- Tanken är att minska oron både hos boende och anhöriga, säger hon.

Skype möjliggör kostnadsfria röst- och videosamtal över internet. Camilla Söderman tror att det betyder mycket för boende och anhöriga att kunna se varandra.

- Om de boende frågar efter någon blir de påminda på ett annat sätt än när man ringer. De anhöriga kan till exempel se sin mamma när hon är ute i trädgården, säger Camilla Söderman.

Men Skype har även andra fördelar, anser Camilla Söderman. Flera av de boende på Norrgläntan har ett annat modersmål än svenska. I och med demensen tappar de svenskan och kommunikationen med vårdpersonalen försvåras. Men genom ett Skypesamtal kan de anhöriga vara med och översätta.

Några i vårdpersonalen har fått utbildning i Skype och de kommer att finnas vid den äldres sida för att hjälpa till med den nya tekniken. Fem dementa kommer om några veckor få möjlighet att pröva videosamtal via Skype.

Av de anhöriga krävs det att de kan ta emot videosamtalet på till exempel en dator eller ipad. Camilla Söderman tror därför att det är lättast att börja med yngre anhöriga. Men hon hoppas att även många anhöriga i 80-årsåldern så så småningom ska börja använda Skype.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om