Delade meningar om jakthundskador

Per Kristoffersson är professionell eftersöksjägare som jagat i 40 år. Han motsäger försäkringsbolagens statstik och menar att det i dag sker fler jakthundskador än tidigare.

Katrineholm2016-06-13 05:30

Det får sägas att Per Kristoffersson, även känd som "Bula", tillhör den äldre generationens jägare där jakten tar sin tid, utförs med en och inte flera hundar och där jaktetiken är helig.

Sedan många år driver han PK Eftersök och håller kurser och föreläsningar där han frammanar sitt synsätt på jakten.

– Vi har mer hundskador än någonsin och vi har börjat jaga med hund på ett annat sätt i och med att vildsvinen kom. Vildsvinen som art är en tuff individ, om man sätter hård press på den kan den sluta fly och naturligtvis göra illa en hund.

Han menar att en skyddsväst för hunden är som att sätta ett plåster på en skada, man adresserar inte huvudproblemet, hundens beteende.

– En specifik skada kan man absolut skydda emot men varför blir hunden skadad. Har man en hund som blir skadad upprepade gånger är den inte lämplig att jaga vildsvin med. Vi ska sträva efter att använda våra hundar utan väst, allt du lägger på en hund belastar den.

Han använder aldrig västar på sina egna hundar men har respekt för dem som väljer att göra det.

– Vi ska också komma ihåg att västar inte skyddar där de flesta skador sker, vid ljumskarna. Med en bete som fastnar under västen drar vildsvinen in hunden, då är det bättre om hunden blir snittad och kan fly.

Vildsvinsjakten är populär bland jägare men det ökade antalet svin i området och populariteten har enligt Per Kristoffersson drivit jaktutvecklingen åt fel håll.

– Vi använder hundar med fel egenskaper. Utan att ha några vetenskapliga belägg är det min absoluta övertygelse att blandrashundarna är överrepresenterade med hundskador. De har flera egenskaper i sig och jobbar oftast felaktigt, de tränas inte på samma sätt som tidigare och som renrasaveln är till för.

Dessutom tycker Per Kristoffersson att jakten går för fort.

– Vi jagar i ett högre tempo och det här har följts åt med den goda viltbevaringen, vi måste skjuta mer och det trissas upp. Ibland blir det direkt felaktigt och vi behöver dämpa det här, säger han och lägger ett stort ansvar på sin egen generation.

– Det är viktigt att vi är med och tar hand om de nyutbildade jägarna, att de förstår vad det handlar om att skaffa en hund, den informationen har vi varit dåliga på. De kommer in i det här med högt tempo och mycket vilt, de har inte sett det lugnare och har inget att referera till. Med alltför snabba jägarskolor får vi skyttar, inte jägare, och den utvecklingen hänger ihop med hundskadorna eftersom man har för låg kunskap.

Per Kristoffersson efterlyser också en ärlighet jägare emellan.

– Vi måste börja säga åt varandra i jaktlagen om hundarna inte har rätt egenskaper. Det är hyperkänsligt, jag säger i princip att din hund inte är bra på att jaga. Det är inga lätta saker men viktigt att vi pratar om det.

Hos veterinären Per Arvidsson på Djurkliniken i Katrineholm låter det lite annorlunda, han hävdar att skadefallen till följd av jakt har minskat.

– När man började jaga med hund var det mer skador. Nu jagar man inte med lika många hundar som i början och västen som kommit har betytt mycket omkring de svårartade skadorna, säger Per Arvidsson som också tror att jägarnas förebyggande arbete har förbättrats en del.

– Kulmen av vildsvinsskador var runt 2008 till 10, vildsvinen har inte varit så frekventa i markerna under jättelång tid, de har spritt sig men ökningen har nog inte varit explosionsartad. En del tror vi bara är sysselsatta med jaktskador men de är absolut färre nu.

Den vanligaste skadan är sticksår och mest tillbud sker under helger och jaktsäsongen.

– De kan sitta lite var som helst, i rumpan är inte helt ovanligt eller i bukvägen om man har otur. Men de flesta västar täcker rätt bra och vi ser inte så många dramatiska skador längre.

Men även små skador kan orsaka stor skada.

– Det förrädiska med sticksåren är att de är relativt små men med en lång sårkanal. De kan vara djupa och fula och det ryms mycket bakterier där. Då måste man öppna upp rätt rejält och rensa ut, man kan inte bara sy ihop såret.

Vid en skada fyller ägaren i ett formulär som intygar att hunden burit en godkänd väst

– Försäkringsbolagen är noga med det och vill att jägarna ska använda en viss typ av väst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!