Det befarar Fanny Källsner och Kajsa Norin. De hör till de cirka 180 elever som berörs mest av den nya gymnasieorganisationen.
De har nu gått första året på Duveholmsgymnasiets samhällsvetenskapsprogram. När de börjar sista året, ska det i stället ske på Lindengymnasiet.
Att inför trean tvingas bryta upp och lämna en trygg studiemiljö kan bli jobbigt för många elever, tror Fanny och Kajsa.
– Sista året vill man kunna fokusera helt på studierna och betygen. Tvingas vi flytta kan det bli svårt att koncentrera sig på det till följd av miljöombytet och alla nya intryck, säger Fanny.
– Kanske får vi också nya lärare det sista året, tillägger Kajsa.
Nyheten om organisationsförslaget slog ner som en bomb på Duveholmsgymnasiet. Alla gymnasieenheter berörs, men inget program påverkas i sådan omfattning som ”sam’.
Syftet med bildningsförvaltningens förslag är att skapa bättre balans mellan Duveholmsgymnasiet/KTC och Lindengymnasiet. Genom att utöka Lindens kapacitet, programutbud och utvecklingsmöjligheter, ska gymnasierna bli mer likvärdiga.
Det långsiktiga målet är att fler elever ska ta examen.
Bland ettorna på "sam" har förslaget skapat oro.
– Vi pratar jättemycket om det. Förslaget är skitdåligt, tycker Fanny.
Inte alla delar den uppfattningen, medger hon men bedömer att majoriteten motsätter sig en flytt. Det har Fannys och Kajsas klass framfört direkt till bildningsnämndens ordförande Johan Söderberg (S).
– Han hade inte jättemånga svar att ge, men påstod att det ska bli bra, säger Kajsa.
– Det känns inte som att det spelar någon roll vad vi tycker, säger Fanny.
I dag tisdag ska nämnden ta ställning till förslaget. Blir beslutet som väntat, ges tjänstemännen i uppdrag att gå vidare med omorganisationen.
Planen är att den ska genomföras inför höstterminen 2022. Men det är oklart hur mycket tid och pengar som krävs för att förbereda flytten. Därför flaggas för att den kanske inte blir av förrän vårterminen 2023.
Då har avgångseleverna endast ett halvår kvar av gymnasietiden.
– Ännu värre, konstaterar Fanny och Kajsa.
De ser ingen förståelse för hur viktigt valet av skola är för eleverna.
– Det var så bra att kunna välja mellan en stor och lite mindre skola, och jag ville gå på den större, säger Kajsa.
– Jag valde mellan sam och ekonomi. Men jag ville gå på Duveholm. Här har min brorsa tagit studenten. Det ville jag också, säger Fanny.