De skapar en kupol för kvinnors möten

På måndag är kvinnor i alla åldrar välkomna till kupolen som då ska stå färdig i Nävertorp. En kupol för kvinnors samverkan, en kupol som ska häva segregation, förklarar konstnärerna.

KATRINEHOLM2016-08-02 14:00

Madeleine Hatz och Anna Viola Hallberg träffades första gången i New York, strax efter 11-septemberattackerna 2001. Snart föddes idén om Gold Earth Globe, en kupol för kvinnors samverkan. Först var Haiti platsen där de två konstnärerna ville placera den, men nu – 15 år senare – är det Katrineholm och Nävertorp som är platsen där kupolen tar form. I början av veckan började den 141 kvadratmeter stora, provisoriska kupolen att byggas.

– En lastbil från Holland kom med materialet, säger Madeleine Hatz och berättar att första dagen räckte kvinnokraft till för att börja bygga kupolstommen.

Men vad veckan lider kommer lyftkran att behövas när 1,3 ton rör ska sättas samman och 200 kilo ytterhölje läggas på. På måndag, då verksamheten tar fart, är det en kupol med sju meters takhöjd som ska stå klar.

– Det är en komplicerad beskrivning. Det gäller att hålla tungan rätt i munnen, säger Madeleine Hatz, men menar att med gemensamma krafter och kompetenser kommer bygget att gå bra och svetsa samman människor från start.

– Vi bygger en dröm, säger hon.

– Hela projektet är en metafor för samhället, vad man kan åstadkomma tillsammans, genom att samverka. Vi vill öppna upp samhället, säger Anna Viola Hallberg och pekar på att här ska kvinnor i olika åldrar, med olika bakgrund och etnicitet mötas.

Här ska kvinnor få chansen att utveckla sig själva och sina medborgerliga rättigheter.

På måndag kommer kvinnor att kunna lära sig cykla vid kupolen, lära sig spela pingis, simma och dansa. På programmet står aktiviteter som kvinnor själva önskat och framöver kommer också talare att bjudas in.

– Vi efterlyser alla som vill bidra med någonting. Kom hit, manar Anna Viola Hallberg och pekar på att en lång rad föreningar redan samverkar i kupolprojektet: Iris (Invandrarnas riksförbund i Sverige), Iffi (Internationella föreningen för invandrarkvinnor), Zonta, kvinno- och tjejjouren Miranda, kulturföreningen Fogelstad och romska kvinnoföreningen.

Den tillfälliga kupolen har i dagsläget bygglov till och med 1 oktober och kan erbjuda verksamhet lika länge.

Beslut om kupolen permanentas och blir en fast konstruktion kommer i september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om