De ska gå en tv-match i retorik

Med ethos, pathos och logos kan man komma långt. Västra skolans klass 5B hoppas nå hela vägen till final i ”Retorikmatchen” – och till en grönare trafikmiljö i hemstaden.

Läraren Tanja Berglöf tar en bild att skicka in till UR på alla sina retoriker.

Läraren Tanja Berglöf tar en bild att skicka in till UR på alla sina retoriker.

Foto: Henrik Wising

Katrineholm2019-05-11 21:05

På tisdag ställer sig några av klassens elever framför Utbildningsradions tv-kameror. De åker till Stockholm i lärares sällskap för att framföra 5B:s bidrag till UR:s ”Retorikmatchen”, en tävling i talutmaningar.

Klassen har skrivit tävlingsbidraget tillsammans, hjälpt varandra att slipa på ord och argument, övat in uttryck och kroppsspråk in i minsta detalj.

Retorik är inget obligatoriskt skolämne. Men elevers förmåga att i tal uttrycka tankar och åsikter, fakta och argument, prövas och bedöms i alla ämnen. När 5B arbetade med argumenterande texter och kroppsspråk tittade de på ”Retorikmatchen”.

Programmets tes är att klassisk retorik utvecklar muntlig förmåga lika bra i dag som i antikens Grekland – och att retorik är lustfyllt. 5B-eleverna blev inspirerade.

– Så vi anmälde oss, säger läraren Tanja Berglöf.

Först skickade klassen in ett videoklipp som motiverade varför de ville delta. Det ledde vidare till nästa kvaluppgift: att via Skype presentera ett bidrag för juryn.

Det gick galant.

Bidraget? Ett tal riktat till Katrineholms politiker.

– Vi skulle skriva om något vi vill förändra, förklarar eleven Mustafa Al Mustafa.

Det är mycket, det. Därför fick eleverna rösta på alla idéer. Förslaget med flest röster är ett förändringstal som argumenterar för gratis busstrafik i Katrineholm.

– För att bussar inte förorenar lika mycket som bilar, säger Princess Tandoh.

– För att Sveriges lustgård kanske blir mörk annars, säger Resol Abdul Hadi.

Mustafa och Solav Zaxoyi tar plats framför klassen och håller talet. De är de två med Rosanna Lindahl som reserv som ska besöka UR tillsammans med lärarna Berglöf och Gabriella Lindgren.

Talet bygger på retorikens tre grunder: att vinna åhörarens gillande, att beröra, att förmedla kunskap – ethos, pathos, logos.

Klassen applåderar och berömmer kroppsspråk, tydlighet och inlevelse. Det ges också konstruktiv kritik: tala långsammare, var noga med betoningarna.

– Det ska höras att ni menar det, påminner Resol.

Uttagningstävlingen sänds i september, då alla deltagare gått vidare till årskurs 6. Då får Katrineholmseleverna veta om de går till final, där en guldmikrofon och 10 000 kronor står på spel.

– Vinner vi ska de gå till en klassresa, säger eleverna – med ethos, pathos och logos.

Retorikmatchen

Ett program från Utbildningsradion. Eleverna som tävlar mot varandra i tal, argumentation och framföranden går i årskurs 6 när programmet sänds. Tävlingsmomenten utgår från ett handledningsmaterial som klasserna har arbetat med.

Källa: Utbildningsradion

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om