De sätter ner foten och säger nej till hyreschock

Hyresgästföreningen i Katrineholm och Vingåker säger nej till marknadshyror. I lördags samlade de namnunderskrifter och spred budskapet på stan.

Hyresgästföreningen var ute på stan i lördags och pratade om marknadshyror.

Hyresgästföreningen var ute på stan i lördags och pratade om marknadshyror.

Foto: Anders Hördin

Katrineholm2021-06-02 06:33

För första gången sedan pandemins start gav sig Hyresgästföreningen i Katrineholm och Vingåker ut på stan för att prata marknadshyror. Frågan är aktuell, i dagarna presenteras regeringens utredning "Fri hyressättning vid nyproduktion av bostäder". Tre företrädare delade ut flygblad och förklarade hur alla hyror på sikt kan påverkas.

– En del var väldigt engagerade och andra visste inte vad marknadshyror var för något. Några skrev under protestlistan, säger vice ordförande Anders Hördin. 

Namninsamlingen "Hyreschock" har hittills samlat cirka 130 000 namnunderskrifter som ställer sig bakom ett "Nej till regeringens hyreschock". I dagsläget måste hyresvärdarna, både kommunala och privata värdar, förhandla hyreshöjningen med Hyresgästföreningen. Med så kallade marknadshyror är de fria att ta ut vilken hyra de vill. 

Anders Hördin har tidigare fått siffran 20 procent presenterad, som ett mått på hur mycket hyran skulle kunna tänkas öka i en stad som Katrineholm. 

– Med marknadshyror är det den med mest pengar som får lägenheten. Den som inte har råd får bo en bit utanför centrum, säger han.

På det kommunala bostadsbolaget KFAB, tror inte vd:n Ingmar Eriksson att fri hyressättning på nyproduktion skulle påverka särskilt mycket. 

– Man kan inte ta ut hur mycket som helst i för nya lägenheter, marknaden säger stopp ändå. I kvarteret Hästen är hyrorna nästan i taket redan och de stora lägenheterna där är svårare att hyra ut, säger Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!