De prisas för orubbligt stöd till förskolans barn

I flera år och med stort engagemang har de arbetat för att ge barn med särskilda behov bästa möjliga stöd. Nu prisas de två medarbetarna för sina insatser på förskolan Tjädern.

Annelie Skoog och Helén Frostö i Tjäderns "sagoskog". Här ges barnen lugn och avslappning i samband med sagoläsningen, som ingår i barnskötarnas träningsmetoder.

Annelie Skoog och Helén Frostö i Tjäderns "sagoskog". Här ges barnen lugn och avslappning i samband med sagoläsningen, som ingår i barnskötarnas träningsmetoder.

Foto: Henrik Wising

Katrineholm2020-10-05 13:24

På fredagen fick Annelie Skoog och Helén Frostö veta att de får bildningsnämndens kvalitetspris 2020.

De två barnskötarna hade ingen aning om att deras kolleger på Tjädern nominerat dem till utmärkelsen.

– Det var visst tänkt som en överraskning. Men efter sommaren fick vi veta att också vår rektor Kristina Fogelberg hade lämnat in en nominering, säger Helén Frostö.

Det årliga priset delas ut till ändamål som "främjar arbetslagets arbete i syfte att fortsätta arbetet med att förbättra barns utveckling och resultat".

Det har Skoogs och Frostös insatser verkligen gjort, tycker rektor Fogelberg, nämnden – och kollegerna. 

"Barn med NPF men även andra barn med särskilda behov har utvecklats positivt, både språkligt och socialt", heter det i arbetskamraternas nominering.

– Det är utvecklande och väldigt roligt, säger Skoog om arbetet.

– Det är också tufft. Men resultatet av det gör att det är så roligt att fortsätta, fyller Frostö i.

undefined
Birgitta Dahlbeck, verksamhetschef för kommunens förskolor, läste upp nämndens motivering för pristagarna. Det skedde i samband med en invigningsfest på Tjädern på fredagen.

NPF är kort för neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, till exempel autism. I område Öst, där Tjädern ingår, finns många barn i behov av individuella lösningar utifrån sina svårigheter och behov.

Skoog och Frostö använder sig av både intensiv och mer långsiktigt träning för att öva barnen i att kommunicera, förstå olika känslor, leka med andra barn och tolka sitt eget och andras inre.

De använder sig mycket av bilder, sagoläsning och sociala övningar för att få barnen att utvecklas. Arbetet förutsätter ett nära samarbete med barnens vårdnadshavare, habiliteringen och vissa fall psykologer, kuratorer, specialpedagoger och BVC.

– Vi lär oss hela tiden mer och mer, säger Skoog.

– Vi känner ett stort stöd från vår chef som ser till att vi får den utbildning vi behöver, säger Frostö.

NPF och barn med särskilda behov har varit i särskilt fokus på Katrineholms förskolor under året. Från i våras har all personal getts möjligheten att gå Specialpedagogiska skolmyndighetens utbildning inom NPF.

I område Öster och på Tjädern var det Skoog och Frostö som handledde utbildningen. Nu gör de detsamma för kolleger som arbetar med barn med NPF på Björkviks förskola.

Bildningsnämndens prissumma är på 10 000 kronor. Den ska enligt uppgift användas till fortsatt kompetensutveckling för personal på Tjädern som vill lära mer om NPF.

Karta: Förskola Tjädern
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!