Tillsammansodlingen startade för några år sedan av föreningen Omställning Katrineholm. Syftet var att få fler att se fördelarna med hållbar utveckling men blev också ett bra sätt att verka för integration. Mycket har hänt sedan starten, marken har vuxit igen för att sedan grävas upp, medlemmar har droppat av, men nya har också tillkommit. I måndags samlades i alla fall en handfull entusiaster som vanligt för sin eftermiddagsträff och konstaterade att det nu börjar gro ordentligt. En av de engagerade, Helén Bülow, visade runt bland sallad, zucchini, lök, potatis, örter, bär och mycket annat innan hon bjöd på paj gjord av nyskördade rabarber.
– Alla kan bidra med vad de vill här och det blir en träffpunkt för många. Man väljer om man vill odla själv eller tillsammans, men sen brukar vi dela på allt, berättar hon.
Platsen där föreningen slagit ner sina pallkragar är på Norr, precis bredvid Lasstorps koloniområde. Marken på några hundra kvadratmeter står koloniföreningen för, och den som vill gå med i Tillsammansodlingen betalar in en medlemsavgift som sedan används för att utveckla odlingarna.
– Nu planerar vi att skapa en liten trädgård, först ska vi köpa ett körsbärsträd, berättar Helén Bülow och påpekar att det fortfarande finns plats för nya entusiaster.
– Alla är välkomna!
Själv uppskattar hon det konkreta i odlandet och blir lycklig av att påta i jorden.
– Man kan cykla ut hit och hålla på, man får en pratstund och så rätt vad det är kan man bli bjuden på en jättegod sallad, säger hon och skrattar mot Ahmed och hans fru Sausan, som är på plats med barnen Hassan och Mothana för att inspektera hur potatisen, salladen och de syriska örterna har skött sig.
Ahmed räcker stolt fram några knippor som visar sig vara en släkt till ruccola och en ört som heter rachad och är lik persilja till utseendet.
– För mig är det här som att se ett barn växa upp, det är samma med att se frön växa, säger han.