Det var i oktober förra året som Katrineholms-Kuriren Sari Eriksson har tidigare sagt att kommunens ansvar slutar när boende är ordnat för flyktingar som Migrationsverket anvisar till Katrineholm. Men där migrationsprocessen tar slut, tar integrationsprocessen vid.
Anna Johansson Milovanovic är kommunstrateg på kommunledningsförvaltningen i Katrineholm.
‒Tak över huvudet är det första steget i den här behovstrappan. När vi har ordnat en bostad, då börjar etableringen. Etableringsuppdraget ligger hos Arbetsförmedlingen, säger hon.
Men det ligger väl i kommunens intresse att de här personerna hittar ett jobb och kommer in i samhället?
‒Självklart är det så, det är därför vi har löst boende för alla som anvisats hit. Det finns andra kommuner som har vägrat det, säger Anna Johansson Milovanovic.
Hon tror att civilsamhället, bland annat genom olika föreningar, kan spela en viktig roll för integrationen. Men någon tydlig strategi eller något program för integration finns ännu inte i Katrineholm.
[fakta nr="1"]
Johansson Milovanovic nämner också den pågående mottagandeutredningen, som hon hoppas ska kunna hjälpa kommunerna med integrationsprocessen.
Den statliga utredningen, som ska redovisa sina resultat i oktober, har bland annat som mål att analysera ansvarsfördelningen mellan berörda myndigheter och kommuner och landsting och komma med förslag på förbättringar. Förslag på förenklingar av regelverket gentemot kommuner och landsting väntas också finnas med i utredningens rapport.