I januari skickade Plikt- och prövningsverket ut drygt 110 000 mönstringsunderlag till alla tjejer och killar födda 2006 i Sverige. Nu har rekordmånga i Sörmland blivit kallade, 817 stycken. Vilket är det högsta antalet sedan 2017, när lagen om totalförsvarsplikten återinfördes.
I Katrineholm och Vingåker är det totalt 86 ungdomar som blivit antagna, tre av dem är Tova Christiansson, Mo Suphwya Setho och Ellroy Karlström, som går andra året på bygg- och anläggningsprogrammet.
– Att ha fått en kallelse till mönstring känns bra och spännande, säger Mo Suphwya Setho.
– Jag tycker att det känns bra, jag är inte jätteförvånad att jag blev antagen. När jag kollade på frågorna, så tyckte jag att det var mycket som passade in på mig, säger Ellroy Karlström.
Under mars får alla ungdomar reda på om de blivit antagna till mönstring eller inte, vilket baseras på mönstringsunderlaget. Kallelsen till mönstring och när man ska infinna sig kan komma fram till april nästa år. Under en mönstring går alla antagna igenom ett antal tester, som bland annat inskrivningsprov, hälsokontroller, styrketest och psykologintervjuer.
När tidningen träffar ungdomarna känns alla väldigt lugna över att de har fått sin kallelse och även inför alla tester som de ska genomgå.
– Jag tycker att det känns spännande, det ska bli kul att få göra testerna, säger Tova Christiansson.
När alla ungdomar i Sverige har genomfört sin mönstring, kommer senare besked om man går vidare till den grundläggande utbildningen inom värnplikt. Denna årskull kommer ha start under sommaren 2025.
Hur skulle det kännas om ni gick vidare till grundutbildningen med värnplikt?
– Det hade känts bra, jag hade varit väldigt nöjd. Men om det inte skulle bli så, är det inget jag blir ledsen över, säger Tova Christiansson.
– Jag håller med. Men det hade varit väldigt kul att gå vidare, man hade sett fram emot det i så fall, säger Mo Suphwya Setho.
Att Sverige nu har gått med i Nato är inget som har undgått ungdomarna, utan de är väl medvetna om vad det innebär. Enligt Plikt- och prövningsverket kommer värnpliktsutbildningen i dagsläget inte att påverkas av det. Utbildningen kommer som tidigare att genomföras i Sverige, men som tidigare år kan delar av utbildningen förekomma utomlands med andra försvarsmakter.
Vad tänker ni om värnplikten nu när Sverige har gått med i Nato?
– Det känns såklart som att det är en högre risk för krig nu än innan. Så nu känns det som att det är viktigare än någonsin att genomgå mönstring och värnplikt, säger Ellroy Karlström.
– De tar ju även in fler nu än tidigare år, för att bygga upp. Det känns liksom lite jobbigare och som en större grej nu, än om det bara hade varit Sverige, säger Tova Christiansson.
Någon som redan har blivit antagen till att genomgå grundutbildningen med värnplikt är den ett år äldre programkompisen André Flink, 19. Han har en positiv inställning till uppdraget och ser nu fram emot sommaren. Han peppar de andra tre och kommer med tips hur de kan tänka till deras kommande mönstring.
– När det gäller testerna, ni kommer att ha tid på er, så stressa inte. Svara som ni tycker på frågorna och inte det ni tror att de vill höra, säger André Flink till sina kompisar.