Matpriserna stiger – igen. På ett år, från juli i fjol till juli i år, har vissa priser ökat med över 60 procent. Purjolök och gul lök har ökat mest: med 64 respektive 56 procent. En purjolök som kostade 10 kronor sommaren 2022 kostar alltså 16 kronor och 40 öre nu. Ett kilo gul lök som kostade 15 kronor i fjol kostar 23 kronor och 40 öre nu.
Även andra vanliga grönsaker och frukter har ökat mycket i pris under året. Päron har ökat med 53 procent, tomater med 40 procent och morötter, som ofta nämns som exempel på särskilt prisvärd mat, har ökat med 34 procent.
Det visar statistik från SCB, Statistiska centralbyrån, som också jämfört priserna mellan juni och juli i år. Även i det korta perspektivet har den gula löken ökat mest: med 29 procent, följt av päron, som ökat med 23 procent i pris på en månad. Sedan i juni har priset på purjolök dock sjunkit med 16,5 procent.
Några varor har blivit billigare jämfört med fjolåret. Gurka, avokado och vitkål har gått ned i pris, med 19 respektive tre och två procent.
När det gäller hela varugrupper, som "kött", "fisk" och "oljor och fetter", har ingen grupp minskat i pris jämfört med fjolåret. Mest har priserna på fisk ökat, med 18 procent och "sötsaker och glass" har stigit med 16 procent. En glass som kostade 25 kronor i fjol kostar alltså 29 kronor och 50 öre nu.
Och de höga priserna är kännbara. Ute på stan träffade vi en Vingåkersbo och en katrineholmare, som båda säger att de märker av de höga priserna.
– Ja, man märker det av att kassen är dyrare. Vi äter vegetariskt och ibland fisk och vi märker att grönsakerna har blivit dyrare. Vi brukade köpa ekologisk paprika, men jag har slutat köpa paprika helt nu. Vi försöker köpa mer rotfrukter och har det även som sallad, säger Erja Morell, 66, från Österåker.
Sundus Abdiraham, är 25 år och bor i Katrineholm.
– Allt har blivit dyrare, till exempel har det blivit dyrare att köpa bröd. Jag storhandlar en gång i veckan och brukar gå till olika butiker för att jämföra priser, säger hon.
Totalt steg livsmedelspriserna med 1,3 procent mellan juni och juli i år, och med 10,8 procent mellan juli i fjol och juli i år. När det gäller alkoholfria drycker steg priserna med 2,2 respektive 8,3 procent.
– Livsmedelspriserna brukar stiga med ungefär 1 procent i juli, så ökningen är något större än vad som är normalt för säsongen, säger John Eliasson, prisstatistiker på SCB.