De hakar på blomstertrenden: "Gått som smort"

För ett par år sedan började landsbygden lysa gul av solrosplanteringar, med "swish and grab" – "swisha och plocka". Nu förvandlas också villagatorna i Katrineholm till blomstermarknader på helgerna. Fenomenet sprids via sociala medier, som "Laggarhultsgruppen" på Facebook och Instagram, med exempelvis Renée Öbrinks konto "ruhome".

Renée Öbrink och Johanna Wall odlar blommor i sina villaträdgårdar och säljer buketter ute på gatan.

Renée Öbrink och Johanna Wall odlar blommor i sina villaträdgårdar och säljer buketter ute på gatan.

Foto: Cecilia Ehrencrona

Katrineholm2024-08-27 20:52

Nyheten i korthet

  • "Swish and grab"-blomstertrenden har spritt sig till Katrineholm, där invånare säljer överflöd av blommor från sina trädgårdar via Swish.
  • Johanna Wall och Renée Öbrink är några av de lokala trädgårdsodlare som har börjat sälja sina blommor, med försäljningen marknadsförd på sociala medier.
  • Wall hoppas att fler kommer att delta i trenden, som är bra för den biologiska mångfalden och främjar närodlade blommor.

– Jag började sälja buketter i år, säger Johanna Wall, som bor i villa i Laggarhult. 

Hon och hennes familj har bott i huset i fyra år och hon har odlat blommor i flera år. Men den här sommaren var den första som hon provade att sälja lite av överskottet. 

– Jag odlar blommor för att jag vill plocka och göra buketter själv. Första buketten jag plockade till mig själv var i början av juli, men i början av augusti hade det blivit så mycket blommor att jag inte visste vad jag skulle göra av allt. Men jag säljer främst för att jag vill öva på bukettbinderi, det är ett hantverk. 

undefined
Johanna Wall plockar blommor till fredagsbuketten.

Johanna Wall börjar förodla blommor från frö inomhus redan i mars och har många klassiska sommarblommor i sin trädgård:

– Mycket zinnia, de håller länge i vas och finns i många färger. En del dahlior, lejongap och aster, men för att kunna jobba med form odlar jag också en del gräs och blomstermorot. Amarant, de har blivit som stora träd. Jag försöker odla olika form och höjd. 

undefined
Johanna Wall odlar gärna zinnia, lejongap och aster, men också de imponerande mörkröda amaranterna, som tornar upp sig bakom henne på bilden.

Försäljningen av buketter går till så att Johanna Wall plockar och binder blommorna och sätter dem i vaser. Hon ställer vaserna på ett provisoriskt bord utanför huset och har sina swish-uppgifter på en lapp. Hon har också lagt dit plastpåsar, hushållspapper och vatten, så att kunderna kan ta med sig buketterna lite längre bort, om de vill. 

Hon har sålt cirka sju buketter per tillfälle och alla har swishat, inga blomstertjuvar har visat sig. 

– Det verkar absolut finnas intresse. Jag har blivit av med alla mina buketter och det är både vänner och okända som köpt. 

Några kilometer därifrån, på Västgötagatan, har Renée Öbrink sina planteringar. 

Hon började sälja blombuketter redan förra sommaren. 

undefined
Här ska dahlior klippas. Precis över förgreningar, ovanför ett bladpar, för att plantan ska förgrena sig.

– Jag hänger i alla odlingsgrupper och jag började undersöka hur man gör, hur odlar man? Folk hade så mycket blommor att de inte kunde ta hand om dem själva. Då dök den här idén med "swish and grab" upp och jag började också. 

Hon odlar många sorters dahlior, från enorma tallriksdahlior till mindre, i många färger. Rosenskära, blåparasoll, jätteverbena, aster och luktärtor, även om de sistnämnda vissnat ner nu. I flera odlingslådor har hon praktvädd och höstvädd. 

– De är perfekta snittblommor och har olika utvecklingsstadier som är så fina. 

Till helgen brukar hon sätta ut ett bord på gatan framför huset och sälja buketter. 

– Det har gått som smort. Nu hör folk av sig och beställer buketter till helgen och de vet att jag alltid ställer ut bordet till helgen. Jag jobbar alltid på fredagar, så det brukar ofta vara lördag eller söndag. 

undefined
Renée Öbrink var tidigt ute med "swish and grab", att odla blommor i villaträdgården och sälja buketter ute på gatan på helgerna.

Sammanlagt har hon odlat 92 olika sorters blommor nu i sommar, många av samma art men i olika färgställningar. Färgtemat är framförallt pastell. 

– Jag älskar buketter och med alla sorter kan jag färgkoordinera. 

Nu i höst har Renée Öbrink tänkt ta frön från dahlior och själv driva fram knölar, som hon inte vet på förhand hur de kommer att se ut. Lyckas knölodlingen kommer hon att ha tagit fram helt egna sorter. 

Johanna Wall i Laggarhult hoppas att fler hänger på blomsterodlingen och försäljningen. 

– Det är jätteroligt, verkligen. Jag hoppas att det sprider sig över hela stan. Det är viktigt med närodlade blommor och bra för den biologiska mångfalden, säger Johanna Wall. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!