De får bildningsnämndens kvalitetspris

Bland tuff och stor konkurrens drog mottagningsenheten Bryggan det längsta strået. "Det är jättekul för det betyder att vi gjort något bra för barnen", säger läraren Jimale Ahmed Ibrahim.

Mottagningsenheten Bryggan har närmare 100 olika spårkgrupper i veckan.

Mottagningsenheten Bryggan har närmare 100 olika spårkgrupper i veckan.

Foto: Daniel Ekström

Katrineholm2021-10-05 18:05

I förra veckan delade bildningsnämnden ut sitt årliga kvalitetspris. Mottagningsenheten Bryggan tog emot priset i konkurrens av sju andra verksamheter för sitt målinriktade och resultatrika arbete med modersmålsundervisning i kommunen. 

undefined
Mottagningsenheten Bryggan har närmare 100 olika spårkgrupper i veckan.

– Jag känner att det var välförtjänt och det är framförallt våra modersmålslärare som förtjänar det. Årets elever har en ökad måluppfyllelse, inte bara i ämnet modersmål utan även i andra ämnen, säger enhetschefen Marianne Jeppson

Varje vecka undervisar mottagningsenheten uppemot 750 elever i grund- och gymnasieskolan i 16 olika språk. 

I motiveringen tar bildningsnämnden fasta på Bryggans "långsiktiga och strukturerade arbete med att, oavsett språk, skapa en likvärdig modersmålsundervisning av hög kvalitet". 

– Att få priset känns jättebra, det stimulerar oss att göra det ännu bättre, säger somaliskaläraren Khadidja Abdullahi. 

undefined
Jimale Ahmed Ibrahim och Khadidja Abdullahi undervisar båda i Somaliska. De upplever att fler och fler väljer att gå på modersmålsundervisning.

Hon och många kollegor med henne pekar på just samarbetet över språkgränserna som framgångsreceptets huvudingrediens. Bryggans modersmålslärare diskuterar, planerar och lägger upp undervisning gemensamt. Varje termin arbetar de också fram gemensamma teman.

– Det här halvåret jobbar alla elever från första till tredje klass med kroppen, oavsett språk. De i fjärde till sjätte klass jobbar med temat "Det här är jag", säger Jimale Ahmed Ibrahim, som också är modersmålslärare i somaliska.

Han är stolt över deras arbete. Inte bara över den ökade måluppfyllelsen eller att fler än tidigare väljer att läsa modersmålsundervisning, utan även för att han upplever att eleverna lär sig på djupet utan att glömma. 

En påtaglig utmaning med tanke på modersmålsundervisningens begränsade plats i schemat. 

– Det svåraste är tiden, att ha en timme i veckan och lyckas få en hållbar utveckling har varit mycket svårt, berättar Jimale Ahmed Ibrahim. 

undefined
Marianne Jepsson läser upp motiveringen till årets kvalitetspris.

Kommuner är skyldiga att erbjuda modersmålsundervisning när minst fem eleverefterfrågar det. Det är med andra ord frivilligt och undervisningen uppgår till en timme i veckan. 

Khadidja Abdullahi tycker även hon att tiden är knapp, särskilt eftersom undervisningen inte sällan går in på mer än det rent språkliga. 

– Vi håller inte bara på med språkundervisning, utan pratar också om kultur, samhällsfrågor och jämför mellan länderna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!