De börjar sina fasta jobb – två dagar efter studenten

På lördag är det studentfirande, men för fordons-och transporteleverna Hannes Andersson, Oliwer Ljungqvist och Lillie Andersson blir det inget sommarlov. Anställningsavtalen är redan signerade.

Lillie Andersson har haft praktik flera dagar i veckan men ser fram emot att komma ut i arbetslivet på riktigt. På bild syns också Tommy Börjesson, lärare på fordons- och transportprogrammet.

Lillie Andersson har haft praktik flera dagar i veckan men ser fram emot att komma ut i arbetslivet på riktigt. På bild syns också Tommy Börjesson, lärare på fordons- och transportprogrammet.

Foto: Alice Staaf

Katrineholm2023-06-08 20:58

När de tre klasskamraterna springer ut från Katrineholms tekniska college på lördag har de redan klart för sig vad de kommer göra två dagar senare. 

– Jag börjar jobba på måndag. Men det är lugnt, jag får söndagen på mig att vila, säger Lillie Andersson.

Hon har fått fast jobb som lastbilschaufför på sin praktikplats, ett lokalt företag som gör markarbeten inför olika typer av byggnationer. 

– Jag tycker att det är askul. Jag hade praktik där och de tyckte att jag gjorde ett bra jobb och ville att jag skulle vara kvar.

undefined
"Det är kul att de satsar på oss som kommer direkt från skolan. Det finns mycket skickligt folk där ute som har jobbat längre och har mer erfarenhet", säger Lillie Andersson. På bild syns också Hannes Andersson (till vänster) och Oliwer Ljungqvist.

Även Hannes Andersson och Oliwer Ljungqvist börjar jobba på måndag. Hannes börjar som lastbilschaufför åt ett företag i Örebro och Oliwer, som har läst till personbilsmekaniker, har fått anställning på en bilverkstad i stan.

– Det var en polare som sökte jobb där och han tipsade mig och sa att de behövde mer folk. Då sökte jag och fick åka dit och provjobba och så fick jag det, säger Hannes. 

undefined
Oliwer Ljungqvist och Hannes Andersson är nöjda med att de valde ett yrkesprogram där praktik utgör en stor del av studietiden. En svårighet med att gå ut i arbetslivet kommer bli att få ihop privatlivet med arbetslivet, med tanke på arbetstiderna, säger Hannes. "Jag kommer behöva gå upp 03:10 för att åka till jobbet".

Precis som Lillie har Oliwer fått jobb på sin praktikplats, och att han skulle få vara kvar där har han vetat länge.

– Jag har haft praktik där ett år. Jag började i höstas och så fick jag förlängd praktik för de ville ha mig hela terminen och så fick jag veta ganska tidigt i år att de ville ha mig kvar efter studenten. 

Nyligen stod det också klart att Oliwer fick bäst resultat inom personbilsteknik i Sörmland på yrkesprovet. Det är Transportföretagen som håller i provet där elever på gymnasiets fordonstekniska utbildningar får testa sina kunskaper i fyra grenar: bilskadereparation, maskinteknik, lastbilsteknik och personbilsteknik. 

Hur nåddes du av nyheten?

– Det var en överraskning. Jag skulle handla på Lidl och så träffade jag en lärare på parkeringen som tyckte att jag borde läsa min mejl. Jag hade inte tittat i min inkorg på några dagar, annars hade jag fått reda på det lite tidigare. Det var såklart roligt!

undefined
Lärarna Tommy Börjesson och Lasse Hammarbacken är stolta över sina elever som nu lämnar boet.

Läraren Lasse Hammarbacken berättar att majoriteten av eleverna på fordons-och transportprogrammet antingen har fått sommarjobb eller fast jobb. På transport har samtliga åtta elever, fyra tjejer och fyra killar, blivit erbjudna någon typ av anställning. Vill de, precis som Lillie, Hannes och Oliwer, ha fast jobb ser deras förutsättningar goda ut med en bransch som just nu skriker efter personal.

Vad ser ni mest fram emot att börja jobba?

– Att lära sig nya saker, få erfarenhet, säger Lillie.

– Och få en vettig lön, lite mer än CSN-bidraget, fyller Hannes i och skrattar. Han får medhåll från sina klasskamrater.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!